Ne želite da vas automatski identificiraju na ulici? Možda će vas interesirati ovo minimalističko rješenje

Kako objašnjava sama autorica, ovaj je dizajn odabran nakon dugotrajnog testiranja različitih oblika pomoću algoritma DeepFace, koji i Facebook koristi za prepoznavanje.

Martina Čizmić | 02.09.2019. / 15:00

Prepoznavanje lica, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kamere su svuda oko nas i samo je pitanje vremena kad će nas automatski prepoznavati, identificirati i pratiti. No što ako želite zadržati svoju privatnost i na mjestima na kojima je takav način identifikacije uobičajen?

Poljska dizajnerica Ewa Nowak osmislila je elegantno i minimalističko rješenje koje bi onima koji ne žele biti identificirani moglo osigurati privatnost. Tajna se krije u metalnoj maski nazvanoj Incognito koju je dovoljno staviti na lice i učinit će vas neprepoznatljivim za kameru i identifikacijske programe.

Incognito (Foto: Noma Studio)

Naime, ova mjedena maska sastoji se od tri metalne pločice - dva kruga smještena na obrazima i jedan pravokutnik koji se proteže od ruba kose do korjena nosa. Povezani su mjedenom žicom koja ih ujedno drži na mjestu kad se glava pokreće.

Kako objašnjava sama autorica, ovaj je dizajn odabran nakon dugotrajnog testiranja različitih oblika pomoću algoritma DeepFace, koji i Facebook koristi za prepoznavanje. Mjedene pločice na licu dovoljno reflektiraju svjetlost da zapravo zbunjuju softver i čine osobu neprepoznatljivom.

Incognito (Foto: Noma Studio)

Incognito možda i nije maska koju biste svakodnevno nosili dok šećete po gradu, a ne znamo ni kako bi, primjerice, reagirala granična policija da se s tim pojavite na kontroli dokumenata pri ulasku u stranu zemlju. No svakako je zanimljivo vidjeti da netko razmišlja i o tome kako u današnjem svijetu zadržati barem trunčicu privatnosti.

Snimanje termalnom kamerom (Foto: Thinkstock) Nema više skrivanja: Američka vojska može vas prepoznati i u potpunom mraku

Izvor: Noma Studio

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti