Nema više skrivanja: Američka vojska može vas prepoznati i u potpunom mraku

Iako su istraživači već dokazali da je ovakav način identifikacije moguć, najavili su njegov daljnji razvoj kako bi se još više unaprijedio.

Martina Čizmić | 03.05.2018. / 08:08

Snimanje termalnom kamerom (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Američka vojska odgovorna je za cijeli niz izuma i tehnologija koje danas koristimo u svakodnevnom životu. Posljednji u nizu kombinira umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi identificirali lice u potpunom mraku.

Termalne kamere poput Forward looking Infrared, koriste u se u cijelom nizu vojnih vozila kako bi se identificirale osobe i predmeti u mraku. No ova tehnologija ne bi omogućila samo da vojnici prepoznaju radi li se o životinji ili čovjeku, već i da prepoznaju lice te tako utvrde radi li se o običnom prolazniku ili nekome tko im je posebno zanimljiv.

Ova tehnologija omogućava povezivanje između termalne fotografije lica i postojećih podataka o biometriji lica iz baze najtraženijih, pojasnio je Benjamin S. Riggan iz istraživačkog tima Istraživačkog laboratorija američke vojske.

Prepoznavanje lica (Foto: Eric Proctor, William Parks i Benjamin S. Riggan/Američka vojska) (Foto: Eric Proctor, William Parks i Benjamin S. Riggan/Ameri?ka vojska)

Za razliku od klasičnih kamera koje u uvjetima slabe vidljivosti ne mogu napraviti iskoristivu fotografiju bez dodatnog osvjetljenja, a što bi moglo otkriti položaj vojnika, termalne kamere bilježe toplinu i tako stvaraju fotografije koje dosad nije bilo moguće uspoređivati s klasičnim fotografijama.

Iako su istraživači već dokazali da je ovakav način identifikacije moguć, najavili su njegov daljnji razvoj kako bi se još više unaprijedio.

Kad ova tehnologija jednom uđe u vojnu, a onda i komercijalnu upotrebu, zaista se više nećemo nigdje moći sakriti. Jer termalne kamere "vide" i prepoznaju u potpunom mraku, ali i ako osoba nosi kapu, naočale odnosno bradu.

Izvor: Američka vojska

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti