Google najavio promjenu koja će oglašivačima otežati praćenje korisnika Androida

Apple je korisnicima svojih uređaja omogućio da brzo i jednostavno developerima i oglašivačima zabrane praćenje njihovih online aktivnosti, a sada su slično najavili i iz Googlea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.06.2021. / 15:20

Android (Foto: AFP)

Iako je jasno da u digitalnom svijetu u kojem živimo potpuna privatnost ne postoji, u posljednje vrijeme sve je više korisnika zabrinuto za osobne podatke na internetu koje olako dijele s brojnim tehnološkim kompanijama. Manjim dijelom zbog kritika korisnika, a većim dijelom zato što su se našle pod povećalom regulatora, velike tehnološke kompanije uvode neke promjene s kojima korisnicima pružaju mogućnost bolje zaštite svoje privatnosti i osobnih podataka.

Slika nije dostupna Google predstavio novu verziju Androida, s obiljem noviteta, ali dostupnu samo odabranima

Jedan od takvih poteza u smislu zaštite korisnika nedavno je napravio Apple. Nova verzija operativnog sustava iOS tako korisnicima omogućuje da jednostavno i sa samo jednim klikom na glavnom ekranu aplikacijama i oglašivačima onemoguće praćenje njihovih online aktivnosti. Taj potez, koji je naišao na kritike dijela developera i oglašivača te kompanija poput Facebooka, ne znači da se korisnicima više neće prikazivati oglasi, već da se oni neće biti bazirani na korisničkim online aktivnostima.

Stopama Apple sada kreće i Google, kompanija koja najviše novaca zarađuje upravo od online oglašavanja te će korisnicima telefona koji rade na Androidu omogućiti da zabrane aplikacijama i developerima praćenje njihovih online aktivnosti. Iako korisnici Androida i sada imaju opciju onemogućavanja personaliziranih oglasa, usprkos tome developeri i dalje imaju pristup Advertising ID-u, odnosno oznaci karakterističnoj za uređaje. Putem Advertising ID-a developeri mogu pratiti korištenje aplikacije, odnosno ta oznaka oglašivačima omogućuje praćenje i blokiranje lažnog prometa prema aplikaciji.

Privatnost (Foto:Getty) Google je namjerno otežao pronalazak opcija privatnosti na Androidu?

Promjena koju je Google najavio onemogućit će i takav način praćenja korisnika te Advertising ID više neće biti dostupan developerima i oglašivačima. Ta promjena stupa na snagu krajem ove godine za sve uređaje koje pokreće operativni sustav Android 12, odnosno početkom sljedeće godine za sve uređaje koji podržavaju Google Play.

Iz Google kažu kako za posebne slučajeve poput analitike i prevencije prijevara pripremaju alternativno rješenje koje će zamijeniti Advertising ID, a koje će predstaviti sljedeći mjesec.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti