U poplavi sigurnosnih propusta i aplikacija za Android uređaje koje skrivaju malware, viruse i ostale nepoželjne "goste", Google je shvatio kako se protiv takvih pojava ne može boriti sam.

Zato su objavili promjene u svom Google Play Security nagradnom programu.

U nizu promjena, možda je najvažnija ona da će dodjeljivati nagrade za propuste pronađene u aplikacijama koje nije napravio Google. Kako su pojasnili, u program su sad uključene sve aplikacije koje se nalaze na Google Playu i imaju 100 milijuna (ili više) instalacija.

Google će tako hakeru koji otkrije ranjivost ili zlonamjerni kod, isplatiti nagradu i pomoći da na odgovoran način otkrije o čemu je riječ autoru aplikacije. Ako pak autori aplikacije imaju svoj program nagrađivanja, hakeri će moći pokupiti i tu nagradu, uz onu Googleovu.

Uz to što u Googleu žele zaštititi svoje korisnike, ovakvo proširenje programa ima još jedan važan cilj. Žele potaknuti i druge tvrtke da ponude nagradu kako bi se stvorila kultura u kojoj hakeri koji otkriju sigurnosni propust, prvo o tome obavijeste autora aplikacije i za to budu nagrađeni, a ne objavljuju propuste na internetu i time dodatno ugrožavaju milijune korisnika diljem svijeta.

A koliko bi hakeri mogli zaraditi? Google nema točan "cjenik" već određuje nagradu od slučaja do slučaja. Ali, kako sami ističu, otkrivena ranjivost hakeru bi mogla donijeti nagradu i do 50 tisuća dolara odnosno 335 tisuća kuna.

Sezona lova je otvorena!