Google upozorava: Neki Androidi dolaze s neželjenim gostima

Iako iz Googlea nisu spominjali proizvođače kod kojih su pronađeni neželjeni gosti, istaknuli su kako je ranjivost na napade malwareom pronađeno kod više od 200 različitih proizvođača.

Martina Čizmić | 13.08.2019. / 12:20

Malware (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Prosječan korisnik od pametnog telefona očekuje nekoliko stvari – da može pratiti njegov tempo tijekom dana, da mu pruža bolje mogućnosti od prethodnog uređaja i da bude (više-manje) spreman za upotrebu čim ga izvadi iz kutije.

No iz Googlea upozoravaju kako bi neki, jeftiniji uređaji, osim s novim funkcijama mogli dolaziti i s nepoželjnim gostima.

Tijekom konferencije Black Hat grupa stručnjaka za računalnu sigurnost iz Googlea predstavila je rezultate svog istraživanja koje je obuhvatilo pojavu nepoželjnog i zlonamjernog softvera na uređajima koje pogoni Android.

Tako su otkrili da je više od 7,4 milijuna uređaja s Androidom izravno iz tvornice došlo s predinstaliranim zlonamjernim softverom koji automatski preuzima druge zlonamjerne aplikacije bez znanja korisnika. Najčešće se radilo o aplikacijama koje na prvi pogled izgledaju kao legitimne aplikacije, ali zapravo skrivaju prevaru te kradu osobne i korisničke podatke.

Malware (Foto: Thinkstock) Opasnost za pametne telefone: Zbog mobilnog bankarstva na udaru virusa i hakera

Kako ističu u Googleu, mala je vjerojatnost da će takav zlonamjerni program biti instaliran na skupe uređaje, poput Samsungovih ili Huaweijevih. No zato su ugroženi korisnici jeftinih uređaja od malih kompanija koje često koriste neprovjerene programe od treće strane.

Kibernetički kriminalci tako ne moraju uvjeravati milijune korisnika da preuzmu njihov zaraženi program. Dovoljno je da uvjere jednog proizvođača da je njihova aplikacija "izvrsna" i "neophodna" korisnicima pa da odmah dobiju pristup milijunima uređaja.

Iako iz Googlea nisu spominjali proizvođače kod kojih su pronađeni neželjeni gosti, istaknuli su kako je ranjivost na napade malwareom pronađena kod više od 200 različitih proizvođača.

Što korisnici mogu napraviti?

U ovom slučaju, ne baš puno. Prilikom prvog pokretanja uređaja ne bi trebalo slijepo aktivirati sve servise i ispunjavati sve obrasce koji se pojave na ekranu, već samo one najnužnije za pokretanje uređaja.

Nakon toga trebalo bi deinstalirati sve predinstalirane aplikacije koje ne namjeravaju korisiti i kroz Google Play Store i opciju Play Protect provjeriti skriva li se na uređaju kakva sumnjiva apliakcija.

Malware (Foto: Thinkstock) Kratki vodič kako se zaštititi od "zločestih aplikacija" na Androidu

Ako se na ekranu počnu pojavljivati neobični iskočni prozori ili oglasi, treba biti posebno oprezan i javiti se u servis. I naravno, ne instalirati aplikacije s nepoznatih internetskih stranica, ma koliko one privlačno djelovale.

Izvor: TechTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti