Google postrožuje pravila za Android aplikacije: Nema više neovlaštenog skupljanja korisničkih podataka

U Googleu su svjesni kako moraju nešto promijeniti ne bi li ipak koliko-toliko zaštitili svoje korisnike.

Martina Čizmić | 11.12.2017. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Milijuni aplikacija koje je moguće pronaći za Android uređaje, zadaj sve veće glavobolje Googleu. Koliko god se trudili prepoznati, zabraniti i izbrisati "lažne" i neželjene aplikacije koje prikupljaju podatke o korisnicima bez njihova odobrenja, u Googleu su svjesni kako moraju nešto promijeniti ne bi li ipak koliko-toliko zaštitili svoje korisnike.

Stoga je Google odlučio uvesti set dodatni pravila za programere Android aplikacija pod imenom "Unwanted Software Policy for Android devices". Kako najavljuju, od sljedćee godine, svaki korisnik Androida primiti će upozorenje ako se primijeti neovlašteno rukovanje njegovim povjerljivim podacima (korisničko ime, broj mobilnog telefona ili e-mail adresa).

U Googleu ističu kako većina zlonamjernih aplikacija ima jednu ili više zajedničkih osnovnih karakteristika. Najčešće su zapakirane u "paketu" te se njihova prisutnost ne ističe. Prikupljaju i šalju privatne podatke korisnika bez njihovog znanja. Teško ih je ukloniti. Uzrokuju probleme na uređaju na kojem su instalirane. Ne otkrivaju sve svoje mogućnosti korisniku. Obećavaju nešto što ne pružaju.

Svaka će aplikacija morati obavijestiti korisnike o načinu na koji prikuplja i koristi povjerljive podatke svojih korisnika. Osim toga, korisnik će sam morati odobriti korištenje i prikupljanje podataka koji nisu direktno vezani za funkcionalnost aplikacije, ali će i autori aplikacije morati objasniti zašto i trebaju ti podaci i za što će se točno koristiti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti