Google predstavio prvi preklopni telefon, tablet i novitete oko alata baziranih na AI

Nakon godina glasina, Google je napokon i službeno prikazao Pixel Fold, smartphone s kojim kreće u borbu na tržištu savitljivih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.05.2023. / 09:02

Pixel 7a, PIxel Fold i PIxel Tablet (Foto: Google)

Na jučerašnjoj Googleovoj I/O konferenciji američka tvrtka predstavila je brojne nove proizvode. Osim novog hardvera i uređaja o kojima smo već puno toga znali i ranije, sada smo saznali i kake su sve novitete pripremili s alatima baziranim na umjetnoj inteligenciji. S obzirom na to da se nakon godina dominacije pojavio alat koji bi mogao ugroziti Googleovu poziciju na tržištu pretraživanja, jasno je koliko su nove opcije u tražilici te AI alati važni za kompaniju i njenu budućnosti.

Sundar Pichai (Foto: Google)

Što se hardvera tiče, napokon smo saznali sve službene informacije o Googleovom prvom savitljivom telefonu, o kojem su glasine kružile godinama. Pixel Fold dolazi s ekranom dijagonale 5,8 inča rezolucije 1080x2092 piksela, s frekvencijom osvježavanja od 120Hz. Kada se otvori pretvara se u tablet s ekranom dijagonale 7,6 inča. Pokreće ga Googleov čipset Tensor G2 te dolazi s 12GB memorije i 256, odnosno 512GB prostora za pohranu podataka.

Pixel Fold Google najavio svoj prvi smartphone sa savitljivim ekranom

Sa stražnje strane nalaze se 3 kamere - glavna rezolucije 48MP, 10,8 MP ultraširoki senzor te 10,8MP kamera s peterostrukim zoomom. Na vanjskom ekranu nalazi se 9,5MP kamera, dok je na unutarnjem ekranu 8MP senzor. Telefon podržava dvije SIM kartice (ima jedan utor za kartice, druga je eSIM kartica), ima 4821 mAh bateriju, podržava 30W punjenje, a pokreće ga, naravno, Android 13.

Pixel Fold od sljedećeg mjeseca bit će dostupan na tržištima SAD-a, Velike Britanije, Japana i Njemačke po cijeni od 1800 dolara.

Google Pixel Fold (Foto: Google)

Većini korisnika ipak će biti puno zanimljiviji smartphone Pixel 7a koji dolazi s opcijama flagship telefona po puno povoljnijoj cijeni. Dijagonala 90Hz ekrana iznosi 6,1 inča, pokreće ga snažan Tensor G2 čipset, ima 8GB RAM-a i 128GB za pohranu podataka. Još jedna važna stvar jest čak 5 godina sigurnosnih nadogradnji koje je Google omogućio na ovom uređaju.

Glavna kamera dolazi s najvećim senzorom na modelima iz serije Pixel A do sada (64MP) na kojoj je Google dodao različite opcije za snimanje još boljih fotografija, uključujući i one snimane u uvjetima lošeg osvjetljenja. Osim tog senzora, sa stražnje strane nalazi se još i 13MP ultraširoka kamera, dok je s prednje strane 13MP kamera za selfije. Cijena nije prava sitnica, no 500 dolara za telefon takvih performansi uopće nije previše.

Google Pixel Fold (Foto: Google)

AI pretraživanje

Američka kompanija predstavila je i toliko spominjani tablet Google Pixel Tablet. Ovaj uređaj također pokreće njihov čipset Tensor G2, a dolazi s ekranom dijagonale 11 inča, snažnom baterijom, 8MP kamerom i postoljem za punjenje. U prodaji će se pojaviti 20. lipnja po cijeni od 500 dolara.

OnePlus Pad Google i OnePlus imaju dobre vijesti za sve koji razmišljaju o kupovini tableta koji rade na Androidu

Pored hardvera, Google je predstavio i nove opcije za svoju tražilicu koja će sada koristiti AI chatbot za odgovaranje na pitanje korisnika. Rezultati pretraživanja u budućnosti prikazivat će se tako da će, pored klasičnih rezultata, uključivati i rezultate koje predlaže umjetna inteligencija. Novi način pretraživanja na početku će biti dostupan ograničenom broju korisnika, ali samo u SAD-u.

Google Pixel 7a (Foto: Google)

Također, najavili su i skorašnje širenje dostupnosti njihova chatbota baziranog na umjetnoj inteligenciji. Bard bi tako uskoro mogao postati dostupan u 120 zemalja i na 40 jezika. Google je najavio i ekstenziju Barda za svoje popularne proizvode poput Gmaila i Docsa tako da će korisnici moći postavljati pitanja i koristiti ovaj AI chatbot direktno iz tih aplikacija.

Još jedan novitet vezan uz AI jest i PaLM 2, Googleov najveći jezični model do sada koji će konkurirati ChatGPT-u.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti