Google priprema novu verziju VR naočala

Sundar Pichai iz Googlea nedavno je rekao kako je Cardboard samo njihov prvi korak na tržištu virtualne stvarnosti te da ćemo od Googlea i njihovih partnera tijekom 2016. vidjeti još 'puno toga'.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.02.2016. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ova bi godina mogla biti prijelomna za tehnologiju virtualne stvarnosti – na tržištu bi se napokon trebali pojaviti napredni uređaji koji će nam napokon omogućiti da iz prve ruke saznamo kako izgleda virtualni svijet. Dok početak prodaje Facebookovog/Oculusovog VR uređaja, odnosno HTC-ovih i Sonyjevih naočala tek očekujemo, na tržištu se već neko vrijeme može nabaviti Googleov Cardboard, jednostavan i jeftin uređaj koji je baziran na senzorima ugrađenim u pametne telefone (smartphone se treba staviti u Cardboard) kako bi detektirali poziciju korisnikove glave i na taj način omogućava pregledavanje VR sadržaja.

Izvori Financial Timesa kažu kako Google već neko vrijeme radi na novoj verziji Cardboarda koja bi, osim plastičnog kućišta, trebala imati i bolje senzore i leće te će podržavati puno veći broj pametnih telefona. Također, zajedno s ovim uređajem, Google bi trebao predstaviti i Android VR, softver koji će biti integriran direktno u mobilni operativni sustav Android, tako da korisnici više neće morati skidati posebne aplikacije za virtualnu stvarnost, koje su potrebne za pregledavanje VR sadržaja u aktualnom modelu Cardboarda. Jedan od problema uređaja za virtualnu stvarnost koji se koriste zajedno s mobilnim uređajima jest što korisnici nakon njihovog korištenja mogu osjetiti mučninu i glavobolju – zato što se sadržaj prikazuje s blagim zakašnjenjem (latencija) u odnosu na pokrete glave.

S novim modelom VR naočala i poboljšanim softverom te smanjenjem latencije i povećanjem rezolucije, u Google vjeruju kako će korisnici provoditi puno više vremena u virtualnom svijetu, dok će programeri moći razvijati sve bolje i atraktivnije VR aplikacije. Iako prilikom nedavne objave Googleovih financijskih rezultata izvršni direktor Sundar Pichai nije govorio o konkretnom uređaju, rekao je kako je Cardboard samo njihov prvi korak na tržištu virtualne stvarnosti te da ćemo od Googlea i njihovih partnera tijekom 2016. vidjeti još 'puno toga'. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti