Google riješio jedan od najdosadnijih problema na internetu!

Googleov novi No-CAPTCHA sustav korisnicima omogućuje da 'sigurnosne barijere prođu puno brže i uz puno manje frustracija'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.12.2014. / 09:53

Google riješio jedan od najdosadnijih problema na internetu!

Za mnoge internetske korisnike jedan od najdosadnijih problema prilikom surfanja jest dokazati računalima da 'nisu roboti, već ljudi', odnosno upisivanje zadanih brojki i slova (CAPTCHA) prilikom popunjavanje važnih formulara na webu, a s obzirom da su brojke i slova slabije vidljivi, često ih se mora nekoliko puta upisivati, što može biti prilično frustrirajuće. No, iz Googlea kažu kako ovakva metoda više nije toliko učinkovita, jer su i roboti otkrili tajnu CAPTCHA-e te su u ovoj kompaniji jučer predstavili novi sigurnosni alat (No CAPTCHA reCAPTCHA) koji bi ljudima trebao olakšati surfanje internetom, ali i dodatno povećati sigurnost. No-CAPTCHA prilično je jednostavna – umjesto ispunjavanja brojki i slova, jedino što korisnici trebaju napraviti jest kliknuti na kućicu pored izjave 'Ja nisam robot'. Iako se čini da je ovakav način prilično nesiguran, na stranici GigaOM kažu kako cijeli proces nadgleda i analizira Googleov sustav sofisticirane umjetne inteligencije koji prati sve što korisnici rade prije i nakon klika na kućicu 'Ja nisam robot'.

U nekim situacijama samo jedan klik neće biti dovoljan te će se, kada alat za procjenu rizika ne bude mogao potvrditi da iza ovog klika ne stoji robot, odnosno softver, korisnicima ipak pojaviti CAPTCHA – srećom, umjesto ispunjavanja nekoliko nejasno prikazanih znakova, bit će dovoljno upisati nekoliko brojeva s fotografije ili, na mobilnim uređajima, trebat će samo kliknuti na određene slike koje se pojave na ekranu (npr. pojavit će se slika mačke, a korisnici će među predloženim fotografijama morati kliknuti na slične fotografije). Ovakav način zaštite već koriste i neke druge internetske stranice i servisi poput Snapchata i WordPressa na kojima je zabilježen veliki napredak u korisničkoj interakciji s No CAPTCHA reCAPTCHA sustavom koji im omogućava da 'sigurnosne barijere prođu puno brže i uz puno manje frustracija'. 

Foto: Google

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti