Google s novom akvizicijom otkrio hardverske planove

Preuzeli su kompaniju koja razvija minijaturne i energetski učinkovite ekrane koji su idealni za VR i AR naočale.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2022. / 11:00

Google (Foto: Afp)

Iako je Google najpoznatiji po svojoj tražilici, servisima i softvera, ova tvrtka u svojoj ponudi ima i različit hardver poput telefona, tableta i računala. Na tržištu uskoro očekujemo i njihov prvi pametni sat o kojem već sada znamo većinu opcija, a na radaru su im i naočale za proširenu i virtualnu stvarnost.

Slika nije dostupna Počelo testiranje: Igre s Androida dostupne su i na računalima

O tome kakvi su im dugoročni planovi pokazuje i posljednja akvizicija kompanije te su ovaj tjedan objavili preuzimanje tvrtke Raxium, startupa koji razvija microLED tehnologiju za ekrane. Ekipa iz Raxiuma proteklih je pet godina radila na razvoju minijaturnih i cjenovno i energetski učinkovitih ekrana visoke rezolucije.

Prema Richu Osterlohu iz Googleova hardverskog odjela, njihovi ekrani predstavljaju osnovu za buduće tehnologije koje će se koristiti u ekranima, dok će njihovo iskustvo i znanje igrati ključnu ulogu u budućem Googleovom razvoju hardvera i novih proizvoda. Također, u odnosu na druge kompanije koje razvijaju istu tehnologiju, Raxium se razlikuje po drukčijoj tehnici proizvodnja koja bi trebala biti jeftinija.

Na stranici 9to5 Google podsjećaju na ranije glasine prema kojima je Google zainteresiran za korištenjem microLED tehnologije u svojim AR i VR uređajima i ova vijest o akviziciji ide u tom smjeru. Tvrtka takve naočale razvija kao Project Iris te njihovo službeno predstavljanje možemo očekivati za dvije godine.

Slika nije dostupna Odlične vijesti za korisnike Googleovih karata: Najavljene nove opcije koje će olakšati navigaciju i planiranje putovanja

MicroLED tehnologija danas je ograničena primarno na velike i skupe ekrane, a u odnosu na ostale tehnologije specifična je po tome što je iznimno energetski učinkovita, zbog čega bi mogla biti idealna za nosive uređaje, odnosno naočale s podrškom za virtualnu stvarnost ili proširenu stvarnost.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti