Google staje na kraj širenju informacija prema kojima su klimatske promjene prevara

Od sljedećeg mjeseca više se neće moći kupovati oglasi na Googleu, niti zarađivati na videozapisima u kojima se objavljuju dezinformacije oko klimatskih promjena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2021. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google nastavlja s pokušajima sprječavanja širenja lažnih vijesti koje se objavljuju i šire putem njihovih različitih kanala. Još prošle godine na Googleu i YouTubeu najavili su kako neće omogućiti objavljivanje lažnih vijesti i dezinformacija vezanih uz cjepivo protiv novog koronavirusa, a prošli tjedan iz YouTubea najavili su zabranu općenitog antivakserskog sadržaja. Nakon obračuna s protivnicima cijepljenja, iz Googlea su sada najavili promjene s kojima će zabraniti sadržaj u kojem se negiraju klimatske promjene.

Slika nije dostupna Hrvatsku očekuju ozbiljne promjene vremena: Interaktivne karte pokazuju kako će globalno zagrijavanje utjecati na naše živote

Promjene će implementirati na dva načina. Jedan od njih će se odnositi na oglašivače i izdavačke partnere koji koriste Googleove oglase kako bi na svojim stanicama širili dezinformacije o klimatskim promjenama, dok se drugi dio odnosi na kreatore koji su dio partnerskog programa YouTubea te zarađuju na videozapisima šireći lažne vijesti o klimatskim promjenama.

Nova pravila prvenstveno će se odnositi na one koji tvrde da su klimatske promjene laž i prevara te koji negiraju da na klimatske promjene utječe emisija stakleničkih plinova, kao i ljudski faktor, odnosno informacije koje su kontradiktorne znanstvenom konsenzusu oko postojanja i uzroka klimatskih promjena. Zabrana prikaza oglasa i monetizacije neće se odnositi na sve teme vezane uz klimatske promjene poput informativnih debata o klimatskim promjenama i znanstvenih istraživanja.

Slika nije dostupna Nobelova nagrada za fiziku trojcu koji je pomogao razumjeti klimatske promjene na Zemlji

Google se do sada često našao na udaru kritika američkog Kongresa i klimatskih aktivista zbog omogućavanja kupovine oglasa na tražilici u kojem različite organizacije i interesne grupe negiraju klimatske promjene. Od sljedećeg mjeseca, kada nova pravila stupaju na snagu, to više neće biti moguće.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti