Nobelova nagrada za fiziku trojcu koji je pomogao razumjeti klimatske promjene na Zemlji

Ovogodišnja nagrada odaje priznanje novim metodama koje omogućuju da ih se opiše i predvidi njihovo dugoročno ponašanje, ističe Švedska kraljevska akademija znanosti.

Hina | 05.10.2021. / 13:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amerikanac japanskog podrijetla Syukuro Manabe, Nijemac Klaus Hasselmann i Talijan Giorgio Parisi dobitnici su Nobleove nagradu 2021. za fiziku jer su svojim radovima pomogli razumijevanju kompleksnih fizikalnih sustava poput klimatskih promjena na Zemlji, objavio je u utorak žiri.

Priznanje za njihov znanstveni rad dolazi u trenutku kada zvona u svijetu snažno zovu na uzbunu zbog klimatskih promjena i u jeku priprema za samit o klimi COP26 u škotskome gradu Glasgowu krajem listopada koji bi trebao donositelje odluka potaknuti da učine više za spas planeta.

Stručnjaci za meteorologiju Syukuro Manabe, rođen u Japan prije 90 godina, a danas stanovnik Sjedinjenih Država i Nijemac Klaus Hasselmann (89), dijele polovinu nagrade jer su "izradili fizikalni model klime na Zemlji i kvantificirali varijabilnost te predvidjeli na pouzdan način globalno zatopljenje", objasnio je svoju odluku Nobelov odbor.

Slika nije dostupna Nobelova nagrada za medicinu u ruke znanstvenika koji su otkrili kako živčani sustav osjeća temperaturu i dodir

Švedski odbor odaje priznanje Manabeu koji je 60-ih godina udario temelje djelovanju plinova s učinkom staklenika čime je pokazao da razine CO2 u atmosferi odgovaraju rastu temperature na Zemlji.

Hasselman, koji živi u Hamburgu, nagrađen je jer je uspostavio pouzdane klimatske modele unatoč velikim meteorološkim varijacijama.

Talijan Parisi nagrađen je odvojeno kao znanstvenik koji je "otkrio interakciju poremećaja i oscilacija fizikalnih sustava". Otkrio je "skrivena pravila" iza prividno slučajnih kretanja i kovitlanja plinova ili tekućina".

Ti su radovi "među najvećim doprinosima" teoriji kompleksnih sustava, navodi žiri.

Ovogodišnja nagrada odaje priznanje novim metodama koje omogućuju da ih se opiše i predvidi njihovo dugoročno ponašanje, ističe Švedska kraljevska akademija znanosti.

Manabe je danas na Sveučilištu Princeton u SAD-u, Hasselmann radi na Institutu Max Planck za meteorologiju u Hamburgu, a Parisi na Sveučilištu Sapienza u Rimu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti