Nobelova nagrada za medicinu u ruke znanstvenika koji su otkrili kako živčani sustav osjeća temperaturu i dodir

Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je za otkriće načina na koji živčani sustav osjeća temperaturu i dodir.

Hina | 04.10.2021. / 12:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu u 2021. su Amerikanac David Julius te također američki državljanin libanonsko-armenskog podrijetla Ardem Patapoutian, zaslužni za otkriće načina na koji živčani sustav osjeća temperaturu i dodir, objavljeno je u ponedjeljak u Stockholmu.

Njihova "revolucionarna otkrića" omogućila su "razumijevanje kako toplina, hladnoća i mehanička sila mogu potaknuti nervne impulse koji nam omogućuju da percipiramo i prilagodimo se svijetu", objavio je žiri Nobelove nagrade na konferenciji u Karolinska Institutu u Stockholmu.

Slika nije dostupna Nobel za medicinu trojici znanstvenika za otkriće virusa hepatitisa C

To znanje koristi se za razvoj terapija za širok raspon bolesti, uključivo za kroničnu bol, objašnjava se.

David Julius (65), profesor na Sveučilištu Kalifornija, koristio je kapsaicin, aktivni sastojak paprike koji izaziva osjećaj pečenja, kako bi identificirao receptor u nervnim završecima kože koji reagira na toplinu.

Ardem Patapoutian, profesor na Scripps Research u Kaliforniji, rođen 1967. godine, koristio je stanice osjetljive na pritisak kako bi otkrio novu klasu receptora koji odgovaraju na mehanički poticaj na koži i unutarnjim organima.

Nagađalo se da bi ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu, 120 godina od utemeljenja tih priznanja, mogla otići u ruke izumitelja cjepiva na bazi glasničkog mRNA, stručnjaka za nove metode liječenja reumatologije, za znanstvena istraživanja epigenetike ili za istraživanja rezistentnosti na antibiotike.

Prošle godine, u jeku pandemije, Nobelova nagrada 2020. dodijeljena je virolozima, trima stručnjacima koji su otkrili opasni hepatitis C.

Dodjela Nobelovih nagrada nastavlja se u utorak u Stockholmu gdje će biti obznanjen ovogodišnji laureat priznanja za fiziku, a u srijedu će se objaviti ime dobitnika nagrade za kemiju, u četvrtak za književnost te u petak za mir, jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu.

Nagrada za ekonomiju bit će objavljena u ponedjeljak, čime završava ovogodišnji ciklus.

Nagrada koju svake godine pojedincima ili skupinama čiji su uspjesi iznimni dodjeljuje Švedska Kraljevska Akademija znanosti donosi dobitniku 10 milijuna švedskih kruna, što je nešto manje od milijun eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti