Nakon što su kupili tvrtku WordLens, Google je u svoju “Translate” aplikaciju prije šest mjeseci ugradio mogućnost prepoznavanja i prevađanja fizičkih znakova ili riječi.

Naime, stvar funkcionira vrlo jednostavno. Recimo da se nalazite u Španjolskoj i ne razumijete njihov jezik. Postoje znakovi i riječi s kojima niste upoznati i sve što trebate jest usmjeriti vaš pametni telefon s otvorenom aplikacijom Google Translate prema određenoj površini i na vašem ekranu će se u realnom vremenu učitati prevedeni tekst kao da se radi o sasvim novom znaku, razumljivom vama.

Google je objavio kako je aplikacija dostupna na novih 27 jezika među kojima se nalazi i Hrvatski, a ažuriranje je dostupno za iOS i Android uređaje.

Osobno sam probao aplikaciju i mogu reći da radi sasvim solidno. Naravno, ne možete očekivati da ćete time prevađati tekstove, no recimo ako ste u restoranu gdje na meniju nema engleskog jezika, bez problema možete usmjeriti vaš telefon koji će vam sve fino prevesti na materinji jezik.

Ako vam je sve to još nejasno, Google je napravio video koji pokazuje kako sve funkcionira, pa tako dok ćete otvoriti aplikaciju, kliknuti na ikonu kamere, aplikacija će od vas tražiti da skinete hrvatski jezik, što biste trebali učiniti, ukoliko želite imati hrvatski prijevod. Spomenimo i kako je unaprijeđeno prepoznavanje govora.

Ako još nemate aplikaciju, možete ju preuzeti na sljedećim linkovima.

iOS

Android

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju