Google u borbi protiv zagađenja: Prikazuje emisije sitnih čestica i štetnih plinova u gradovima

Alat Environmental Insights Explorer (EIE) nudi podatke u četiri kategorije: emisija zgrada, emisija prometa, općenita emisija i solarni potencijal.

Martina Čizmić | 10.10.2019. / 13:15

Google EIE za Kopenhagen (Foto: Screenshot/Google EIE)

Usluga koju je Google uveo u SAD-u kako bi gradovima pomogao da se lakše nose s emisijama štetnih plinova odsad je dostupna i u Europi, prenosi u četvrtak BBC.

Alat kombinira podatke o prometu i gradnji na Google Mapsu s javno poznatim podacima o emisijama stakleničkih plinova.

Google će uslugu najprije ponuditi Birminghamu, Manchesteru, Wolverhamptonu, Coventryju, Dublinu i Kopenhagenu.

S ovim novim podacima Kopenhagen će prvi put vidjeti razinu zagađenosti zraka, udio ultrafinih čestica na gradskim ulicama u samom središtu grada, ali i onima koje prilaze gradu, istaknuli su iz Kopenhagena.

Idućih tjedana uključit će još gradova i kontinenata, svi oni koji se prijave na online formularu.

Alat Environmental Insights Explorer (EIE) nudi podatke u četiri kategorije: emisija zgrada, emisija prometa, općenita emisija i solarni potencijal.

Služi kako bi gradovi lakše odlučili koje mjere poduzeti za smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova, poput više biciklističkih staza ili solarnih panela na krovovima zgrada

U sličnom projektu Google Street View omogućuje automobilima da mjere onečišćenje zraka dok se voze gradovima kao što su London i Kopenhagen.

Vjerujemo da će ovo pomoći gradskim vlastima da bolje sagledaju sadašnju situaciju i analiziraju napredak u ispunjenju ciljeva zaštite okoliša, rekla je izvršna direktorica međunarodne organizacije gradonačelnici za klimu.

Sigurno bi i neki gradovi u Hrvatskoj mogli profitirati od takvih podataka. Pogotovo oni koji se već godinama bore s visokom razinom štetnih čestica u zraku. 

(Hina/M.Č.)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti