Google u prodaju pustio Titan sigurnosne ključeve

Za one koji za pohranu svojih podataka koriste Googleove servise odsad postoji opcija kako da osigurate da do tih podataka hakeri ili zlonamjerni znatiželjnici bilo koje vrste nikako ne mogu doći.

Branimir Vorša | 20.11.2019. / 16:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako ste svoje podatke o bankovnim računima i financijskom stanju, email adrese, fotografije svih vrsta te druge podatke pohranili na svoj Google korisnički račun, odnosno njime dostupne Googleove servise, poput Gmaila, Google Drivea, Google Photos i drugih, odsad ćete ih moći fizički učiniti nedostupnima bilo kome osim vas.

Zabrinutost oko čuvanja vaših osobnih podataka privatnim je opravdana, jer curenja podataka nerjetka su stvar o kojoj se svako malo čita u medijima. Za one koji žele u budućnosti maksimalno zaštititi svoje podatke pohranjene na Google korisničkom računu, evo što sve trebate znati o Googleovom naprednom programu zaštite (Google Advanced Protection Program).

O zaštiti

Googleov napredni program zaštite štiti vaše podatke tako što u doslovnom smislu riječi dobijete fizički dva ključa (primarni i pomoćni), bez kojih se, koliko god se netko trudio i bio nevjerojatan haker, jednostavno ne može dobiti pristup vašem Google korisničkom računu.

Google je tako u prodaju pustio Titan sigurnosne wireless ključeve, koji dolaze u USB, USB-C i Bluetooth verzijama, a cijena seta iznosi 50 dolara i jendokratna je. Dakle, platite jednom i ključeve imate zauvijek.

Slika nije dostupna Katastrofalan propust u Androidu: Hakeri su mogli snimati i prisluškivati stotine milijuna korisnika, bez njihova znanja

Slika nije dostupna Google objavio koje će napredne tehnologije implementirati u pametni grad budućnosti

Prva 'kvaka' koju odmah moramo istaknuti jest da službeno, ti sigurnosni ključevi nisu dostupni za područje Hrvatske. Iako iz Googlea nisu izrijekom naveli Hrvatsku kao mjesto na koje ne dostavljaju ovaj proizvod, razumna je pretpostavka da trenutno to i ne mogu, odnosno ne rade.

Vratimo se ključevima. Dakle, obzirom da se sva curenja podataka događaju daljinski, ovim ključem Google vam osigurava da ako ga haker ili netko drugi nemaju pored sebe ili uključenog u računalo, poslovično rečeno, mogu se slikati ili pokušati vam ga fizički ukrasti. Doduše, hakeri ili netko drugi može od Googlea pokušati zatražiti poništavanje ključeva pod izgovorom "izgubljeno", no u Googleu u tom slučaju pokreću višednevnu i krajnje temeljitu provjeru te utvrđivanje identiteta tako da to za zlonamjerne osobe baš i nije izgledna opcija.

Bez ključeva, Google korisnički račun je slovom i rječju - neprobojan.

Evo gdje će biti zapinjanja

Jednom kad se registrirate za Googleov napredni program zaštite, Googleovi servisi će biti nešto teže pristupačni, kako vama, tako pogotovo aplikacijama koje ih koriste kako bi pratile sve što radite. Dakle, aplikacije koje prate vaš YouTube korisnički račun, Gmail, Google drive i druge servise koje koristite, otežano će raditi ili uglavnom nikako.

Isto tako, Googleovi servisi otad nadalje bit će dostupni isključivo putem web preglednika Chrome ili Firefox.

Ako doista i izgubite oba ključa, proces kojim vraćate pristup vašem Google korisničkom računu trajat će nekoliko dana, a Google će provesti temeljite korake kako bi utvrdio da ste to doista vi, prije nego li vam otključa pruistup. Ponekad hakeri znaju kontaktirati kompanije poput Googlea pretvarajući se da su vlasnici računa koje žele probiti, no ako se prijavite na spomenuti sigurnosni program, rigorozna provjera će tu mogućnost praktički ukloniti. Jedino što je proces otključavanja računa dugotrajan i temeljit.

Kako početi?

Jednom ako se i odlučite kupiti Titan ključeve i kad oni budu i službeno dostupni za dostavu i u Hrvatskoj, sve što trebate napraviti jest prijaviti se na vaš Googleov korisnički račun, registrirati ključ i prijaviti se za navedeni sigurnosni program.

Otad nadalje morat ćete da biste istom pristupili koristiti isključivo Chrome ili Firefox. Treće opcije nema.

Isto tako, ne bi bilo loše tijekom tog procesa prijave postaviti i dodatne korake kojima Google može provjeriti vaš identitet u slučaju gubitka ili krađe ključeva. To će samo dodatno ojačati sigurnosnu zaštitu vašeg korisničkog računa.

Za kraj treba priznati da je pomalo ironično razmišljati o povjeravanju svoje online singurnosti upravo Googleu, nakon što je nedavno ta kompanija razotkrivena u odavanju osobnih podataka korisnika oglašivačima. S druge strane, Google vas ionako od svih kompanija i najbolje poznaje pa onda vjerojatno znaju kako se najbolje možete zaštititi od vanjskih predatora, ako ne već njih samih.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti