Google u spavaće sobe donosi radar koji će pratiti sve pokrete i zvukove u krevetu

Za one koji žele znati detaljne podatke i analizu spavanja, a nemaju ništa protiv Googleova radara pored kreveta, Nest Hub 2 čini se zanimljiv uređaj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.03.2021. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jučer smo pisali o kritikama Googlea zbog velike količine podataka koju prikupljaju o korisnicima, a kompanija je sada predstavila novi uređaj koji bi trebao imati pristup još većem broju podataka - i to onima iz spavaće sobe. Taj novi uređaj je druga generacija Nest Huba, pametnog ekrana koji dolazi s posebnim ugrađenim radarom za praćenje kvalitete sna.

Slika nije dostupna Kritike zbog špijuniranja korisnika: Pogledajte nevjerojatnu količinu podataka koje Google prikuplja o vama

Pametni ekrani posljednjih su godina sve popularniji te su ih, osim Googlea, predstavile i druge velike tehnološke tvrtke poput Amazona, Facebooka, Lenova i drugih. Google Nest 2 dolazi s ekranom dijagonale 7 inča na kojem se prikazuju različite obavijesti, vremenska prognoza, na njemu se čak mogu gledati i videozapisi streaming servisa te upravljati pametnim uređajima u kući. Ljubiteljima glazba važna će biti i informacija da je na novom modelu zvučnik bolji, a bas snažniji.

Ipak, ono po čemu se najviše razlikuje i što bi mogli privući dio korisnika spomenuti je radar za praćenje sna. Kako bi se njegove mogućnosti mogle iskoristiti potrebno je Nest Hub postaviti blizu kreveta, npr. na noćni ormarić. Googleov radar i ostali senzori cijelu će noć pratiti i analizirati osobu dok spava - pratit će i najmanje pokrete poput pomicanja prsa dok diše, dok će zvučnici slušati da li hrče ili kašlje. Zahvaljujući ostalim senzorima Nest prati i temperaturu i osvjetljenje sobe te na temelju analize svih tih podataka korisnik na kraju dobije informacije o tome koliko je dobro spavao, a uređaj mu čak daje i određene preporuke kako bi u budućnosti kvalitetnije spavao.

Npr. može ga savjetovati da prije spavanja meditira ili mu slati obavijesti kada je vrijeme spavanja, kako bi korisnik stekao rutinu odlaska u krevet svaki dan otprilike u isto vrijeme. Opcija praćenja sna Sleep Sensing bit će besplatna prvu godinu, a nakon toga Google bi je mogao početi naplaćivati, iako još nisu donijeli konkretnu odluku.

Slika nije dostupna Tužba protiv Googlea zbog praćenja korisnika tijekom surfanja u privatnom načinu rada mogla bi ih stajati više od 5 milijardi dolara

Za razliku od nekih sličnih uređaja, Nest Hub 2 nema kameru tako da korisnike ne može špijunirati dok su u krevetu, no na CNBC-u naglašavaju kako nije teško pretpostaviti da bi se ljudi mogli biti zabrinuti zbog uređaja koji se nalazi pored njihova kreveta i zna kada se pomiču tijekom spavanja, da li hrču itd.. Iz Googlea uvjeravaju da razloga za zabrinutost nema jer se svi podaci zadržavaju i analiziraju isključivo na uređaju te se na šalju Googleu, a jednostavno se mogu izbrisati s uređaja. No tko želi, može ih povezati s Googleovom aplikacijom Google Fit koja prikuplja podatke s drugih uređaja poput telefona i satova.

Ugrađeni radar može se koristiti i za druge stvari pa tako može prepoznati podizanje ruke kada ujutro zazvoni alarm te ga odgoditi za pet ili deset minuta, odnosno s određenim pokretom ruke može se prebaciti pjesma.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti