Google udahnjuje 3D život ugroženoj svjetskoj baštini

Suradnja s CyArkom omogućiti će korisnicima šetnju, pregledavanje, ali i uvid u digitalni život 25 lokacija iz 18 zemalja diljem svijeta.

Martina Čizmić | 19.04.2018. / 09:01

Google Arts and Culture (Foto: Google) (Foto: Google)

Nakon što je zahvaljujući skeniranju u digitalni oblik prebacio neke od najrjeđih i najvrednijih knjiga i umjetničkih djela na svijetu, Google se okrenuo malo većem zalogaju.

U partnerstvu s neprofitnom organizacijom CyArk krenuo je u očuvanje povijesnih lokacija diljem svijeta koje su zbog vremenskih uvjeta ili ljudskog djelovanja u opasnosti da zauvijek nestanu.

Projekt pod nazivom Open Heritage project koristit će posebnu tehnologiju laserskog skeniranja i projiciranja u 3D-u kako bi sačuvali svaki detalj povijesnih građevina i prikazali ih u digitalnom formatu.

S modernom tehnologijom možemo zabilježiti ove veličanstvene građevine onako kako one zaista izgledaju - prepune detalja, različitih boja i tekstura - a sve s velikom preciznošću, istaknuo je digitalni arheolog Chance Coughenour iz Google Arts and Culture.

Na platformi Google Arts and Culture već je moguće pregledavati poznata umjetnička djela i prošetati kroz neke od najpoznatijih svjetskih muzeja iz udobnosti vlastitog doma.

Suradnja sa CyArkom omogućit će korisnicima šetnju, pregledavanje, ali i digitalni život 25 lokacija iz 18 zemalja diljem svijeta, među kojima su hram Ananda Ok Kyaung iz Myanmara koji je 2016. oštećen u potresu, a snimljen je neposredno prije toga. Projektom su već obuhvaćene palača Al Azem u Damasku i ruševine majanskog grada Chichen Itza u Meksiku.

Za mnoga smo mjesta razvili posebne 3D modele koji korisnicima omogućavaju da zaista zavire u svaki kutak nekog mjesta koristeći preglednik Google Poly 3D na Google Arts and Culture. Tijekom proteklih sedam godina sklopili smo partnerstvo s više od 1500 muzeja iz više od 70 zemalja diljem svijeta kako bismo približili svjetsku kulturu korisnicima, napisao je u službenoj objavi Coughenour.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti