Google uveo promjene, nisu svi oduševljeni: Sve je teže prepoznati oglase na tražilici

Dok su prije na Googleu oglasi bili jasno istaknuti i razlikovali se od rezultata pretraživanja, s novom promjenom te će razlike mnogima biti neprimjetne.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.01.2020. / 10:10

Google tražilica
Tražilica Google (Foto: Foto: AFP)

Google je nedavno promijenio način prikazivanja rezultata pretraživanja na svojoj tražilici na web-preglednicima za računala. Promjena nije radikalna, no kako možemo pročitati na internetu, nisu svi oduševljeni novim načinom prikaza rezultata iznad kojih se sada prikazuje ikona stranice te izvor članka. Vizualno je stariji način prikaza bio jednostavniji, iako će se većina korisnika, kao i uvijek, vjerojatno brzo naviknuti na promjene.

Slika nije dostupna Nove opcije i naglasak na privatnost: Google Assistant već koristi više od 500 milijuna ljudi

No to nije sve što je Google promijenio na tražilici za računala, već je uveo i malu, no prilično zanimljivu promjenu u načinu prikazala linkova s oglasima. Prije više godina nije bilo teško razlučiti linkove s oglasima od "pravih" linkova s rezultatima pretraživanja jer su oglasi bili smješteni bočno, odnosno pozadina dijela s oglasima imala je drukčiju boju. S vremenom je Google izbacio bočne oglase, kao i drukčiju boju pozadine, no linkovi s oglasima koji su se nalazili pri vrhu ipak su se razlikovali od rezultata pretraživanja po boji linka.

S novom promjenom raspoznavanje rezultata pretraživanja od oglasa postalo je još teže te dio korisnika više neće znati da je link na koji su kliknuli u biti reklama, a ne rezultat organskog pretraživanja koje im je prikazao Google. Naime, oglasi se sada od rezultata pretraživanja razlikuju samo po tome što u gornjem lijevom kutu stoji boldana oznaka "oglas" ("ad"), dok pri rezultatima pretraživanja na tom mjestu stoji ikona stranice i mnogi korisnici pri pregledavanju rezultata pretraživanja neće ni primijetiti tu ikonu. To su potvrdili i neki stručnjaci za digitalni marketing čiji klijenti bilježe povećanje broja klikova od 4 do 10 posto prilikom pretraživanja na računalima otkad je Google uveo promjenu u prikazu oglasa.

Slika nije dostupna Google vam želi pomoći da manje koristite smartphone, ali to rješenje radi samo na jednom uređaju

Iz američke kompanije kažu kako su nove promjene uveli kako bi korisnicima koji pretražuju Google pomogli u boljem shvaćanju porijekla informacija, što bi im trebalo pomoći pri istraživanju i pokušaju pronalaska što boljih rezultata pretraživanja. No pogotovo kada vidimo da je povećan broj klikova na oglase, nije teško zaključiti da ekipa iz Googlea dobro zna što radi i koja je bila njihova namjera s takvim promjenama.

Izvor: Digiday
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti