Google vam želi pomoći da manje koristite smartphone, ali to rješenje radi samo na jednom uređaju

Google se brine za vaše opće dobro pa je lansirao tri aplikacije koje vam mogu pomoći da manje koristite pametne telefone. Dok ideja zvuči zanimljivo, u praksi to i nije baš tako. Evo zašto.

Branimir Vorša | 22.01.2020. / 12:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je lansirao tri nove eksperimentalne aplikacije u sklopu svoje inicijative za digitalnu dobrobit i s ciljem da pomognu korisnicima pametnih telefona da ih manje koriste. Isto tako, napravili su i papirnatu omotnicu veličine uređaja u koju doslovce možete zatvoriti svoj mobitel kako se ne biste doveli u napast stalno gledati u njegov zaslon.

Kvaka s omotnicom jest u tome da ona zasad funkcionira isključivo s uređajima Pixel 3A. Za one koji imaju taj uređaj, evo što morate napraviti kako biste krenuli s odvikavanjem od totalne ovisnosti o pametnom telefonu.

Prvo, s Play Storea preuzmite aplikaciju Envelope te isprintajte samu omotnicu na papiru i slijedite upute kako je složiti i pripremiti za uporabu.

Kad ste spremni za odmor od svog mobitela, otvorite navedenu aplikaciju, strpajte svoj Pixel 3A unutra i zatvorite omotnicu. Upute za korištenje sugeriraju korištenje ljepila za zatvaranje omotnice.

Kad je vaš pametni uređaj sigurno pospremljen u omotnicu, moći ćete ga koristiti isključivo za pozive i za prikaz vremena.

Evo kako to sve izgleda i na videu:

Google je isto tako osmislio i omotnicu koja dopušta uzimanje fotografije i videa, no nacrt za njezinu izradu zasad ne postoji u PDF formatu koji bi se mogao preuzeti.

Postoji i još jedna kvaka, a ta je da ako mobitel opet želite normalno koristiti iz bilo kojeg razloga, morate poderati omotnicu (samo ako ste slijedili upute i koristili ljepilo za njezino zatvaranje), što znači da kad poželite odmor od mobitela, ponovno morate isprintati i napraviti novu omotnicu.

Dakle, ako ne želite stalno printati nove omotnice i slagati ih, iskoristite onu prvu maksimalno i preskočite ljepilo.

Google je isto tako omotnicu stavio i na GitHub pa od nje možete raditi što vas je volja i namještati njezin dizajn prema svojim potrebama.

Za kraj, Google je lansirao i aplikaciju Activity Bubbles, koja postavi mjehurić na vaš zaslon i svaki put kad koristite svoj mobitel, ona napravi novi čija veličina ovisi o vremenu koje provedete na mobitelu nakon aktiviranja zaslona. Ako vam zaslon postane prepun mjehurića, to je jasan znak da ste ovisni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti