Google je lansirao tri nove eksperimentalne aplikacije u sklopu svoje inicijative za digitalnu dobrobit i s ciljem da pomognu korisnicima pametnih telefona da ih manje koriste. Isto tako, napravili su i papirnatu omotnicu veličine uređaja u koju doslovce možete zatvoriti svoj mobitel kako se ne biste doveli u napast stalno gledati u njegov zaslon.

Kvaka s omotnicom jest u tome da ona zasad funkcionira isključivo s uređajima Pixel 3A. Za one koji imaju taj uređaj, evo što morate napraviti kako biste krenuli s odvikavanjem od totalne ovisnosti o pametnom telefonu.

Prvo, s Play Storea preuzmite aplikaciju Envelope te isprintajte samu omotnicu na papiru i slijedite upute kako je složiti i pripremiti za uporabu.

Kad ste spremni za odmor od svog mobitela, otvorite navedenu aplikaciju, strpajte svoj Pixel 3A unutra i zatvorite omotnicu. Upute za korištenje sugeriraju korištenje ljepila za zatvaranje omotnice.

Kad je vaš pametni uređaj sigurno pospremljen u omotnicu, moći ćete ga koristiti isključivo za pozive i za prikaz vremena.

Evo kako to sve izgleda i na videu:

Google je isto tako osmislio i omotnicu koja dopušta uzimanje fotografije i videa, no nacrt za njezinu izradu zasad ne postoji u PDF formatu koji bi se mogao preuzeti.

Postoji i još jedna kvaka, a ta je da ako mobitel opet želite normalno koristiti iz bilo kojeg razloga, morate poderati omotnicu (samo ako ste slijedili upute i koristili ljepilo za njezino zatvaranje), što znači da kad poželite odmor od mobitela, ponovno morate isprintati i napraviti novu omotnicu.

Dakle, ako ne želite stalno printati nove omotnice i slagati ih, iskoristite onu prvu maksimalno i preskočite ljepilo.

Google je isto tako omotnicu stavio i na GitHub pa od nje možete raditi što vas je volja i namještati njezin dizajn prema svojim potrebama.

Za kraj, Google je lansirao i aplikaciju Activity Bubbles, koja postavi mjehurić na vaš zaslon i svaki put kad koristite svoj mobitel, ona napravi novi čija veličina ovisi o vremenu koje provedete na mobitelu nakon aktiviranja zaslona. Ako vam zaslon postane prepun mjehurića, to je jasan znak da ste ovisni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju