Google uvodi čitav niz novih pravila za programere: Nema više dosadnih oglasa, lažnih predstavljanja, narušavanja privatnosti...

Američki tehnološki div ima za cilj poboljšati sigurnost korisnika i iskustva s aplikacijama kroz ova nova najavljena pravila za programere.

Branimir Vorša | 29.07.2022. / 15:21

Google Play Store
Google Play Store (Foto: Afp)

Google je sredinom ovog tjedna najavio nova pravila Trgovine Play za programere, kojima je cilj riješiti probleme s nametljivim oglasima, upozorenjima, VPN-ovima i drugih aplikacija. Iz Googlea su rekli da će ova pravila stupiti na snagu u različitim vremenskim okvirima kako bi programeri imali dovoljno vremena za izmjene u svojim aplikacijama.

Američki tehnološki div ima za cilj poboljšati sigurnost korisnika i iskustva s aplikacijama kroz ova nova najavljena pravila za programere.

Popis onoga što je Google najavio i datume kad će ta pravila stupiti na snagu možete pročitati u daljnjem dijelu članka:

Google Play Store Google od 11. svibnja ukida sve aplikacije za snimanje poziva trećih strana u trgovini Play

Bolja iskustva s oglasima (30. rujna 2022.): Oglasi u igrama mogu biti dosadni i Google to želi poboljšati. Ovo će pravilo zabraniti sve oglase na cijelom zaslonu koji se ne mogu zatvoriti nakon 15 sekundi. Oglasi za koje je potrebno dati pristanak, poput oglasa za čije ćete gledanje u igrama biti nagrađeni, mogu premašiti ta vremenska ograničenja.

Google će od navedenog datuma zabraniti oglase preko cijelog zaslona koji se pojavljuju prije zaslona za učitavanje aplikacije, kada započnete razinu ili tijekom igranja.

Lažno predstavljanje (31. kolovoza 2022.): Kako bi eliminirao aplikacije koje su napravljene kao kopije postojećih aplikacija, Google se obračunava s neovlaštenim aplikacijama koje impliciraju povezanost s vladama, tvrtkama i organizacijama. Na primjer, aplikacije ne mogu koristiti nacionalne ambleme i vladine organizacije kako bi ljudi pomislili da je to službena aplikacija. Slično tome, programeri ne mogu koristiti ikone da pokažu da su službeno povezani s tvrtkom, izvođačem ili TV emisijom ako za to nisu ovlašteni.

Dezinformacije o zdravlju (31. kolovoza 2022.): Google će uskoro zabraniti aplikacije koje se protive široko prihvaćenom medicinskom konsenzusu ili daju zdravstvene savjete koji mogu naštetiti korisnicima. Navedeni su primjeri aplikacija koje zagovaraju neodobrene tretmane, štetne prakse kao što je konverzijska terapija i dezinformacije o cjepivima koje bi se mogle ukloniti iz Trgovine Play.

Označavanje sigurnosnih zahtjeva (31. kolovoza 2022.): FLAG_SECURE je opcija za programere koji žele izbjeći da se sadržaj na zaslonu snima putem snimaka zaslona. Ako pokušate uzeti jedan, samo ćete vidjeti crni ekran. To je uobičajeno među streaming aplikacijama. Stoga je drugim aplikacijama, s izuzetkom alata za pristupačnost poput čitača zaslona, ​​zabranjeno zaobići ovu oznaku na bilo koji način i pokušati snimiti sadržaj na zaslonu.

VPN usluga (31. kolovoza 2022.): Tvrtka zabranjuje aplikacijama korištenje Androidovih VPN usluga za praćenje korisničkih podataka ili preusmjeravanje korisničkog prometa radi zarade putem oglasa. To neće utjecati na osnovne VPN aplikacije, ali kao što je primijetio istraživač aplikacija Mishaal Rahman, moglo bi utjecati na alate koji blokiraju praćenje poput DuckDuckGo App Tracking Protectiona. 

Točna dopuštenja alarma (31. srpnja 2023.): Android pruža API-jeve za aplikacije odbrojavanja i upozorenja za aktiviranje alarma u točno određeno vrijeme. Međutim, ako druge aplikacije koriste ta dopuštenja, to može ometati načine rada telefona s niskom potrošnjom energije kada to nije potrebno i utjecati na bateriju. Stroža provedba oko točnih dopuštenja alarma ima za cilj pomoći produžiti trajanje baterije uređaja korisnicima.

Slika nije dostupna Upozorenje korisnicima Androida: Ako imate ovu aplikaciju, ODMAH je uklonite - sadrži trojanca koji krade Facebook račune

Google je također najavio promjene pravila za oglase koji ciljaju djecu i stalkerware (zlonamjerne aplikacije za uhođenje) kako bi se povećala sigurnost za aplikacije koje koriste djeca i koje stupaju na snagu 1. studenog 2022. Google kaže da ako aplikacija koja cilja samo na djecu poslužuje oglase, tada smije koristiti samo oglasne SDK-ove koji imaju isključivo certificiranu usklađenost s pravilima Google Playa.

Nove promjene pravila dolaze nekoliko dana nakon što je Google nametnuo svoju politiku deklariranja sigurnosnih oznaka za aplikacije 20. srpnja. Tvrtka se nada da će ova nova pravila ukloniti igre i aplikacije s nametljivim oglasima, dezinformacijama i dopuštenjima koja krše privatnost.

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti