Google više neće čitati vaše e-mail poruke

To ne znači da 1.2 milijarde korisnika besplatnog Gmaila više neće viđati oglase u svom inboxu već će oni biti kreirani na temelju drugih podataka

Martina Čizmić | 24.06.2017. / 14:26

Email (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Otkako je pokrenut Gmail, Googleov servis za besplatnu e-mail poštu, Googleovi algoritmi su, više ili manje javno, čitali sve vaše e-mail poruke.

U Googleu su tvrdili kako analiziraju poruke samo kako bi mogli korisnicima servirati relevantne oglase kojima onda osiguravaju da servis i dalje ostaje besplatan.

No, borci za privatnost već godinama osporavaj tu Googleovu praksu. Ističu kako nema dokaza da Google samo traži ključne riječi, a ostatak poruke ignorira.

U SAD-u je čak bila i podignuta tužba protiv Googlea jer je čitao poruke koje su slane s drugih servisa. Tužba je u konačnici odbačena, ali je pitanje kršenja privatnosti i dalje ostalo.

Stoga su pozdravili Alphabetovu odluku (jer tako se zove tvrtka iza Googleovih servisa) da tijekom ove godine prestane s takvom praksom i za privatne korisnike. Naime, poslovni korisnici, zato što plaćaju Googleove usluge, zaštićeni su od takvog pregledavanja.

To ne znači da 1.2 milijarde korisnika besplatnog Gmaila više neće viđati oglase u svom inboxu već će oni biti kreirani na temelju drugih podataka koje Google prikuplja od korisnika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti