Google želi legalizirati autonomne automobile u Nevadi

Još jedan neočekivan potez u Googleu. Gigant, koji sigurno ima dovoljno novaca za ulaganje u polja koja naizgled nemaju veze s njegovim središnjim poslovanjem

Zimo Zimo Iva Krc | 13.05.2011. / 18:10

Google želi legalizirati autonomne automobile u Nevadi

Još jedan neočekivan potez u Googleu. Gigant, koji sigurno ima dovoljno novaca za ulaganje u polja koja naizgled nemaju veze s njegovim središnjim poslovanjem, unajmio je lobista Davida Goldwatera da predstavlja tu kompaniju u nastojanjima da se autonomni auti legaliziraju na ulicama Nevade.

Taj potez dolazi nešto manje od godinu dana nakon objave da testira svoje 'samovožeće' aute na ulicama Kalifornije. Naime prošle godine u ožujku Google je objavio svijetu da radi neke eksperimente s takvim autima na krovovima parkirališta, a sedam mjeseci nakon toga da ih već testira na stvarnim ulicama, a sad ih već nastoji legalizirati.

Nije najjasnije zašto je odabrana Nevada kao prvo mjesto za pokušaj legaliziranja, iako postoje teorije poput one da se svake godine u Las Vegasu održava Consumer Electronics Show (CES) ili pak jer Nevada ima povijest dopuštanja stvari od kojih druge države zaziru (najočitiji primjer za to je prostitucija, očito).

Možda je pak jednostavno razlog u tome da u Nevadi postoji mnogo cesta s jako malo prometa što može olakšati nadzor samog testiranja. U svakom slučaju, kristalno je jasno da Google nastavlja svoja istraživanja s autonomnim autima i stoga si nastoji stvoriti okruženje u kojem to može slobodno i najjednostavnije raditi.

Trenutno su dva zakonska prijedloga poslana sudu u Nevadi što se tiču automobila ove vrste. Google tvrdi da računalno upravljani sutomobili jesu i bit će sigurniji od konvencionalnih voženih ljudima jer na uvjete na cesti mogu reagirati brže i ne podliježu ljudskim porocima poput pijenja, umora ili dekoncentracije.

U idućih par godina vidjet ćemo rasplet cijele priče, a nas zanima biste li se vi vozili u ovakvim automobilima?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti