Googleov modularni smartphone Ara promijenit će svijet pametnih telefona

Ono što je započeto samo kao ideja i koncept, Google prilično brzo pretvara u stvarni uređaj koji bi mogao promijeniti način na koji razmišljamo o pametnim telefonima.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 30.09.2014. / 09:11

Googleov modularni smartphone Ara promijenit će svijet pametnih telefona

Ono što je započeto samo kao ideja i koncept, Google prilično brzo pretvara u stvarni uređaj koji bi mogao promijeniti način na koji razmišljamo o pametnim telefonima. 

Paul Eremenko nedavno je objavio novosti vezano uz Project Ara, odnosno modularni pametni telefon koji se razvija u Googleu. Trenutno najveći izazov kompanije jest da uređaj plasiraju na tržište već sljedeće godine. Također, prvi pravi funkcionalni prototip predstavit će se na drugoj Ara developer konferenciji u prosincu ove godine. 

Project Ara će se koristiti prilagođenim Android L operativnim sustavom razvijenim u suradnji tvrtkom Linaro. Zahvaljujući toj verziji, moduli, sve osim procesorske jedinice i zaslona, bit će lako zamjenjivi, i to bez potrebe da gasite uređaj. Novi moduli moći će se kupiti putem nove online trgovine, sličnoj Google Playu. 

U narednim mjesecima možemo očekivati puno noviteta oko ovog uređaja, te nova partnerstva.  

Spomenimo samo da velike i male kompanije poput Laird Technology's i Array labs već rade na razvoju modula za Aru, s za sada još neviđenim značajkama.

Foto Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti