Googleova umjetna inteligencija može predvidjeti vjerojatnost smrti

AI može predvidjeti kako će se razvijati oporavak pacijenata, npr. koliko će dugo ostati u bolnici, kolika je šansa ponovnog pojavljivanja bolesti, ali i kakve su šanse da bi mogli umrijeti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.06.2018. / 11:14

Galerija

Kao i u brojnim drugim industrijama, umjetna inteligencija trebala bi donijeti radikalne promjene i na zdravstvenom tržištu te bi, nadamo se, zahvaljujući daljnjem napretku medicine i umjetne inteligencije, trebali živjeti duže i biti zdraviji. Jedna od kompanija koja želi ostaviti veliki trag na ovom tržištu je Google – veliki napredak koji su postigli s umjetnom inteligencijom žele iskoristiti i kako bi pomogli doktorima u liječenju i pacijentima u ozdravljenju.

Jedan od načina je, kako smo već pisali, u vođenju papirologije. Time bi se doktorima omogućilo provođenje puno više vremena s pacijentima, dok bi Googleov algoritam vodio zabilješke, povijest bolesti i upisivao bi terapiju.

No Google trenutno razvija umjetnu inteligenciju koja će koristiti brojne podatke – od povijesti bolesti pacijenata, simptoma, sličnih problema koje su imali drugi pacijenti i slično te doktorima pomoći u uspostavljanju što točnije dijagnoze i ukupnog zdravstvenog stanja pacijenata. AI koristi neuralne mreže koje su se već pokazale iznimno uspješnim pri prikupljanju podataka, učenju i poboljšanju njihove analize – umjetna inteligencija tako može predvidjeti kako će se razvijati oporavak pacijenata, npr. koliko će dugo ostati u bolnici, kolika je šansa ponovne bolesti, ali i kakve su šanse da bi mogli umrijeti.

Na Business Insideru naveli su primjer jedne pacijentice koja je primljena u bolnicu te su joj doktori predvidjeli 9,3 posto šanse da bi mogla umrijeti u bolnici, dok je Googleov AI, nakon analize podataka pokazao kako je rizik smrti veći i iznosi oko 20 posto. Nekoliko dana nakon toga žena je umrla.

Googleov algoritam može iskoristiti podatke "zakopane u PDF-ovima ili na starim grafikonima" za postavljanje dijagnoze pacijenata te za upozorenje na mogućnost pojavljivanja problema prilikom liječenja, čime može uvelike pomoći liječnicima u postavljanju dijagnoze i terapiji.

Google, naravno, nije jedina kompanija koja ulaže velike resurse u umjetnu inteligenciju i zdravstvo, no prema ljudima upoznatim sa situacijom, njihov je sustav precizniji i bolji od ostalih do sada korištenih tehnika prilikom predviđanja povijesti bolesti pacijenata.

Iako bi umjetna inteligencija zaista mogla spašavati ljudske živote, dio stručnjaka pribojava se kako bi mogla imati previše podataka o ljudima i njihovu zdravstvenom stanju, što bi se moglo iskoristiti u negativne svrhe. Također, postavljaju se i brojna etička pitanja – primjerice, hoće li se doktori više posvetiti liječenju osoba koje imaju veću šansu za preživljavanjem (pogotovo u slučajevima nekih velikih nepogoda kada postoji veliki broj teško ozlijeđenih), a pitanje je tko će imati pristup takvim podacima i na koji će ih način iskorištavati.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti