Što dobijete kada zaposlenicima dopustite udaljeni i hibridni rad? Dobijete urede koji izgledaju kao - gradovi duhova. Upravo tako izgledaju uredi Googleova odjela za cloud računarstvo jer zaposlenici u njih često dolaze samo dva dana tjedno i tada ih dočekaju brojni prazni radni stolovi. To jednostavno nije lijepo iskustvo, komentirao je prvi čovjek tvrtke Sundar Pichai.

Slika nije dostupna Nova odluka uprave Amazona izazvala ljutnju među zaposlenicima, pokrenuli čak i peticiju

Osim što nije lijepo, to iskustvo nije ni jeftino pa je Pichai odlučio promijeniti politiku tako da zaposlenici sada u nekim od najvećih uredskih zgrada (uključujući i u New Yorku i San Franciscu) moraju dijeliti radne stolove. Dio njih, naravno, nije zadovoljan s takvom politikom, no Pichai kaže kako im je to podsjetnik da uredski prostor nije jeftin.

Očito je da pokušavamo biti učinkoviti i uštedjeti novac, no u isto vrijeme i iskoristiti resurse, rekao je Pichai tijekom prošlomjesečnog sastanka sa zaposlenicima: Imamo skupe nekretnine. I ako se one iskorištavaju samo 30 posto vremena, moramo biti pažljivi oko načina kako ćemo razmišljati o njima, naglasio je CEO tvrtke i dodao kako moraju učinkovito upravljati svim svojim financijama, što sada očito nije slučaj.

Nova politike dijeljenja radnih stolova na početku se primjenjuje samo u cloud odjelu (Pichai kaže da odjelima daje priliku za eksperimentiranje) u kojem je zaposlena oko četvrtina ukupne radne snage tvrtke tako da nije isključeno da bi se slična politika mogla proširiti i na druge urede.

Slika nije dostupna Je li šef Salesforcea u pravu? Smatra kako su novi i mlađi zaposlenici i oni koji rade od kuće doveli do otpuštanja

S početkom pandemije brojne su tvrtke radnicima omogućile rad od kuće, no kako se situacija s vremenom popravila, mnogi zahtijevaju da se zaposlenici u potpunosti vrate u urede (što im ne odgovara) ili barem hibridno tako da dva dana rade od kuće, tri iz ureda ili slično. Zbog te promjene mnogi su uredi danas poluprazni, uz velike troškove najma tako da kompanije moraju pronaći način da na najbolji, odnosno najučinkovitiji način iskoriste dostupne resurse.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju