Googleu se crno piše? Možda će biti prisiljeni na prodaju Androida i Chromea

Google je proglašen monopolistom i sada je pitanje kakve će mjere američko pravosuđe poduzeti protiv ove tvrtke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2024. / 12:16

Google, ilustracija (Foto: Afp)

Bliži li se kraj Googleu kakvog poznajemo posljednjih godina? Kompanija koja je počela kao tražilica s vremenom se proširila i na brojna druga tržišta, no dok su se širili, čini se kako nisu sve radili po pravilima i zakonu, zbog čega bi uskoro moglo doći do velikih promjena. Prvo je početkom tjedna američki sud u slučaju Epica Gamesa protiv Googlea donio odluku kako Google tijekom sljedeće tri godine trebao otvoriti svoju trgovinu aplikacija na Androidima i drugim, konkurentskim trgovinama aplikacija te da bi te trgovine trebale imati pristup punom katalogu aplikacija. Također, kompanija više ne smije zabranjivati korištenje konkurentskih metoda plaćanja unutar aplikacija te ne smiju plaćati proizvođačima telefona da predinstaliraju njihovu trgovinu aplikacija na svoje telefone.

Google Italija traži od Googlea milijardu eura: Ako se nagode, isti bi princip mogao biti primijenjen i na druge multinacionalne tvrtke

Ova je odluka velika pobjeda Epica, izdavača Fortnitea koji je, osim Googlea, tužio i Apple, no čini se kako bi Google u budućnosti mogao imati puno većih problema od ove sudske odluke.

Naime, nakon što je nedavno sudac Amit Mehta donio odluku s kojom je Google proglasio monopolistom, odvjetnici Ministarstva pravosuđa počeli su davati prijedloge s kojim bi se na tržištu pretraživanja uvelo reda i ponovno uspostavila konkurencija, ali i s kojim bi pronašli rješenje da se ispravi Googleovo ilegalno ponašanje.

Takvi prijedlozi su različiti i prilično opširni - od najblažih prema kojima bi se pratilo Googleovo ponašanje pa do onih najoštrijih, koji uključuju prodaju određenih odjela, odnosno Googleovih biznisa. Tako nešto bi Googleu najteže palo jer bi tako mogao ostati bez npr. Chroma, Androida ili Googlea Play. Također, još jedna mogućnost je spriječiti Google u korištenju vlastitih proizvoda poput spomenutog Chromea i Androida za stjecanje prednosti za Googleovu tražilicu i proizvode povezane s pretraživanjem u odnosu na konkurentske tražilice i proizvode.

Tužba, ilustracija Amerika protiv Applea: Ministarstvo pravosuđa podiglo tužbu zbog monopola na tržištu pametnih telefona

Kao još jedan problem spomenut u slučaju protiv Googlea spominje se Googleova “distribucija pretraživanja” za koju kompanija daje veliki novac - poznato je kako plaćaju milijarde da upravo Google bude postavljena tražilica na uređajima poput iPhonea. S obzirom na to da je riječ o velikom novcu, Googleovi rivali na ovom tržištu ne mogu konkurirati njihovoj tražilici.

Iz Googlea kažu kako spomenuti prijedlozi nadilaze pravni opseg sudske odluke o ugovorima vezanim uz distribuciju pretraživanje te kako bi odvajanje Chromea i Androida uništilo te proizvode. Naime, smatraju da malo kompanija na svijetu ima sposobnost i poticaj da ih održi kao open source proizvode ili da uloži u njih na istoj razini kao i Google.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti