Epska pobjeda za programere aplikacija: Google izgubio pravnu bitku protiv Epica

Pravna pobjeda za Epic protiv Googlea dolazi nakon drugačijeg ishoda u borbi protiv Applea prije dvije godine.

Branimir Vorša | 12.12.2023. / 09:55

Aplikacije na mobilnom telefonu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Google je izgubio sudski spor nakon velike pravne bitke u SAD-u. Američka porota je jednoglasno presudila u korist tvrtke Epic Games protiv Googlea, utvrdivši da je tehnološki div nezakonito pretvorio svoju trgovinu aplikacija Google Play i uslugu naplate u monopol.

U odluci se navodi da Google ima monopol u distribuciji Android aplikacija i uslugama naplate unutar aplikacije, da je sudjelovao u antikonkurentskim radnjama i nanio štetu Epicu. Porota je također smatrala da je veza između Google Playa i Google Play Billinga nezakonita, zajedno s antikonkurentskim praksama u ugovorima o distribuciji i poslovima s programerima igara i OEM-ovima.

Malware Jeste li i vi dobili slične obavijesti? Google označio neke od popularnih Samsungovih aplikacija kao štetne

Google će se žaliti na presudu

Potpredsjednik Googlea za poslove i javnu politiku, Wilson White, najavio je kako će se tvrtka žaliti na presudu, ističući oštru konkurenciju s Appleom i drugim trgovinama aplikacijama. Epic Games je pozdravio presudu kao trijumf za globalne programere aplikacija i potrošače, tvrdeći da su Googleove prakse nezakonite i iskorištavaju svoj monopol za nametanje pretjeranih naknada, gušenje konkurencije i ometanje inovacija.

Pravna pobjeda za Epic dolazi nakon drugačijeg ishoda u borbi protiv Applea prije dvije godine. Za razliku od slučaja Apple, suđenje Epic protiv Googlea usredotočilo se na neobjavljene dogovore o podjeli prihoda između Googlea, proizvođača pametnih telefona i glavnih programera igara. Značajno je i da je ovu pravnu odluku donijela porota, što je razlikuje od Appleove presude.

Slika nije dostupna Prilično nevjerojatne brojke: Samo mali dio mobilnih igara preživi prve tri godine

Epic nije tražio odštetu već veću slobodu za programere

Dok pojedinosti o Epicovoj pravnoj pobjedi čekaju odluku suca Jamesa Donata, tvrtka traži sudsku odluku koja bi svakom razvojnom programeru aplikacija omogućila uspostavljanje neovisnih trgovina aplikacija i sustava naplate na Androidu. Epic nije tražio novčanu odštetu, naglašavajući želju za sudskom potvrdom veće slobode za programere aplikacija. Sud će se sastati u siječnju kako bi raspravio moguće pravne lijekove.

Sudac Donato je nije izrazio namjeru odrediti postotak naknade koju bi Google trebao nametnuti svojim proizvodima. Unatoč tome što ne traži odštetu, izvršni direktor Epic Gamesa Tim Sweeney nagovijestio je znatnu financijsku dobit ako bude oslobođen Googleovih naknada, koja bi mogla iznositi stotine milijuna ili čak preko milijarde dolara.

Google Google uvodi nova pravila u svoju trgovinu aplikacijama: Evo što se mijenja s krajem kolovoza

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti