Grad Zagreb prvi će dobiti pametne parking kapsule

Zagreb će dobiti svoje prve pametne parkinge za bicikle startup projekta „Bike2lock“ pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića i Tehnološkog parka Zagreb.

P.K. | 01.04.2017. / 09:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedinstveni pametni sustav zaključavanja bicikala mladih zagrebačkih inovatora „Bike2Lock“ dobio je podršku grada Zagreba i Razvojne agencije Zagreb. Pametne parking kapsule postavljaju se u gradu Zagrebu početkom svibnja, a softwerska rješenja i unaprijeđenja nastavljaju se razvijati u Tehnološkom parku.

Mladi zagrebački inovatori Natko Bošnjak (27), Slaven Pokrivko (28) i Antonio Filipović (27) netom prije odlaska u Dubai na godišnji Svjetski sajam investicija sa svojim inovativnim proizvodom „Bike2Lock“ dobili su i potporu grada Zagreba. Na konferenciji za novinare održanoj u Tehnološkom parku okupljenima se je obratila Darinka Jug, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba te voditeljica projekta Zagreb Cycle Unit ističući da je grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić prvi prepoznao kvalitetu ove ideje u samom začetku prije pola godine. S obzirom da se je ideja u vrlo kratkom roku realizirala, grad Zagreb prvi postavlja svoje pametne parking kapsule. ''Razvoj biciklističke infrastrukture i povećanje njene sigurnosti jedan je od prioriteta grada te će naši sugrađani napokon imati sigurnosno rješenje za svoj bicikl dok obavljaju svoje dnevne obaveze'',  kaže Jug.

Bike2Lock nastavlja svoj razvoj u Tehnološkom parku koji djeluje u sklopu Razvoje agencije Zagreb. Direktor razvojne Agencije Frane Šesnić istaknuo je da se Bike2Lock odlično uklapa u misiju njihove Agencije a to je stvaranje novih programa i startup projekata koji su potrebni na tržištu, te uvijek imaju punu podršku. ''Za razvoj ovakvih projekata jako je važna sinergija između grada i mladih tvrtki, a upravo tome služi naša Razvojna agencija i Tehnološki park jer u Zagrebu projekti više ne nastaju u garaži, nego u našem Tehno parku.''

Mladi inovatori nastavljaju razvijati svoja softwerska rješenja i unaprjeđenje proizvoda za drugu fazu proizvoda koji je fokusiran na solarno punjenje električnih bicikala. Također, predstavljena je i aplikacija kojom je povezan cijeli sustav te koja prati sigurnost bicikala dok su na javnim površinama. Natko Bošnjak i Slaven Pokrivko netom prije svog odlaska u Dubai na Svjetski investicijski susret nadaju se osvajanju glavne nagrade u iznosu od 500 000 dolara. Međutim ukoliko i ne osvoje smatraju da su postigli veliki uspjeh. ''Naš startup projekt prema našim zadnjim informacijama izabran je u top 40 od više 1000 pristiglih prijava, te nam je to već dovoljna motivacija za nastavak rada. Bez obzira na ishod drago nam je što predstavljamo Hrvatsku i naš grad u svijetu'', izjavili su mladi inovatori.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti