Grčka se protiv požara želi boriti i korištenjem umjetne inteligencije

Tehnologija bi u budućnosti mogla imati važnu ulogu pri ranom otkrivanju i gašenje šumskih požara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2023. / 11:11

Požar (Foto: Getty Images)

Svake godine borba s požarima je sve teža. Izgorene šume, uništene kuće i vikendice i, što je najgore, gubitak ljudskih života od Grčke preko svih mediteranskih zemalja pa do Sjeverne Amerike, postali su scenarij kojem svjedočimo svakog ljeta. Grčka, koja je možda i najgore stradala ovog ljeta, pokušava iskoristiti tehnologiju kako bi u budućnosti spriječila ili barem smanjila da se takve katastrofe ponove.

Slika nije dostupna Stručnjaci objašnjavaju zašto Atenom bjesne požari svakog ljeta: "To je najveći problem!"

Premijer ove države Kyriakos Mitsotakis nedavno je o ovoj temi razgovarao s izraleskim i ciparskim kolegama, a s Izraelom je dogovorio suradnju oko zajedničke inicijative na području umjetne inteligencije za rano otkrivanje požara. On želi da Grčka postane testni poligon za izraelsku tehnologiju baziranu na AI za ranu detekciju požara i ove države već aktivno raspravljaju o konkretnim rješenjima baziranim na umjetnoj inteligenciji.

S razvojem i primjenom takvih rješenja, tehnologija bi mogla pomoći u bržoj reakciji vatrogasaca, čime bi se moglo spriječiti širenje vatre i time spasiti prirodu, stambene objekte i ljudske živote.

Izrael već sudjeluje u europskoj inicijativi za borbu protiv požara SAFERS, a koja uključuje posebnu platformu koja je bazirana na različitim podacima koji mogu pomoći u prevenciji i gašenju šumskih požara. Takvi podaci uključuju satelitske snimke, senzore požara, vremensku prognozu, informacije korisnika i slično, a te podatke onda koristi umjetna inteligencija koja na temelju njih može izvući neke važne zaključke koji će lokalnim vlastima i vatrogascima pomoći da se bolje pripreme za požare.

Dim od šumskog požara, ilustracija Šumski požari u Kanadi ne uništavaju samo prirodu već i zdravlje ljudi

Cilj ovog projekta je razviti učinkovit sustav kontrole požara baziran na umjetnoj inteligenciji koji bi s vremenom pokrivao sve europske zemlje, a za sada je ograničen na njih nekoliko, pri čemu na tom popisu nije Hrvatska. S obzirom na to da je situacija posljednjih godina prilično alarmantna, a s novim toplinskim udarima i sušama kakve možemo očekivati svakog ljeta mogla bi se i pogoršati, jasno je da bi pomoć tehnologije u ranom otkrivanju požara mogla biti od velike važnosti. Tehnologija poput dronova već se koristi pri nadzoru prirode i prilikom gašenja požara, no do sada je njen učinak ipak bio prilično ograničen.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti