Gretel A9 — vrijedan, moderan i jeftin uređaj za svakoga [RECENZIJA]

Gretel možda nije neko zvučno ime kada su u pitanju pametni telefoni, no zapravo se radi o brandu koji se polako probija na ovo vrlo konkurentno tržište.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 29.05.2017. / 12:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako možda Gretel nije popularno ime kao što je primjerice Oukitel, Ulefone ili Blackview, kada pričamo o jeftinijim varijantama, ovaj se uređaj pokazao kao prilično dobar za malo novaca.

Čim uređaj izvadite iz kutije, pozitivna stvar je što je A9 izrađen od metalnog kućišta što mu daje posebnu ‘notu’, odnosno ugodan osjećaj kada ga držite u ruci. Iako neki kažu kako dizajn nije najmoderniji, moje mišljenje je da se zapravo radi o trendovskom dizajnu s finim linijama, dobrom završnom obradom i k tome mogu slobodno reći da se ne razlikuje puno od Samsungovih S7 i njemu sličnih uređaja, naravno ovdje govorimo o izgledu, ne i specifikacijama.

Kada smo već spomenuli specifikacije, o A9 se može dosta toga napisati. Ono što se pokazalo na našem testu jest da se radi o uređaju sa srednjim karakteristikama koje su i više nego dovoljne za većinu ljudi koji koriste pametne telefone. Naravno, ne možete uređaj u cijenovom razredu do 100 dolara uspoređivati s premium telefonima iz Huaweija, Samsunga ili Applea, no ako se nas pita, uređaj je opravdao svoju cijenu od 80-ak dolara.

Iako je ekran HD s IPS matricom, možemo slobodno reći da je sasvim solidan ako naravno niste zahtjevan korisnik, dakle za svakodnevni rad, čak i na suncu, zaslon je čist, pregledan i velik, pričamo o dijagonali od 5 inča. Nadalje, 2GB RAM-a je dovoljno čak i za malo zahtjevnije aktivnosti poput igranja kvalitetnijih i zahtjevnijih igara, a to se može zahvaliti i četverojezgrenom MediaTek procesoru koji obavlja sve bez problema.

Iznenađujuće dobro radi i čitač otisaka prstiju smješten na ‘home’ tipki, koji je vrlo precizan i relativno brz, nešto je rijetko slučaj na uređajima čije se cijene kreću do 100 dolara. Isto tako, stražnja kamera u dobrim svjetlosnim uvjetima radi vrlo zadovoljavajuće, no kada su svjetlosni uvjeti lošiji, kamera se nije baš pokazala najboljom, no realno, tko će slikati po noći.

Baterija od 2300mAh je možda mogla biti malo većeg kapaciteta, no prema našem testu, normalno korištenje tražilo je punjenje svaku večer, što je realno gledajući, danas standard, jer rijetko koji uređaj ove klase može izgurati dva dana, tako da ne vidimo apsolutno nikakav problem u tome da ga moramo staviti na punjač kada idemo na spavanje.

Što se tiče operativnog sustava, A9 dolazi s predinstaliranim Androidom 6.0, te povrh njega nalazi se Freeme OS koji je nešto izmijenjeno korisničko sučelje s nekim dodatnim funkcijama kojih nema na regularnom Androidu. Iako su nadogradnju na Android 7.0 obećali još u travnju ove godine, u vrijeme pisanja ovog posta, još uvijek nije moguće nadograditi A9 na novi Android Nougat, no nadamo se kako će i to uskoro omogućiti.

Zvuk je solidan, možda nedostatak jest da se nalazi na stražnjoj strani poklopca, što je problem kada uređaj imate položen na stolu. Kvaliteta je zadovoljavajuća, s obzirom na to da se radi o jednom zvučniku i već više puta spominjanoj niskoj cijeni uređaja, čime su se morale žrtvovati mnoge stavke ovog uređaja.

Kada dobijete uređaj, u kutiji se nalazi i silikonska maskica za uređaj, što je super stvar jer ćete sigurno zaštiti uređaj od padova, također, ako želite možete staviti i zaštitnu foliju za ekran koja se također nalazi u kutiji, zajedno s punjačem.

Za kraj, možemo reći da cijena od 80-ak dolara opravdava sve što Gretel A9 nudi, pa možda čak i malo više nego što smo očekivali. Uređaj je doista napravljen prilično dobro, čak i bolje od nekih uređaja koji imaju istu cijenu, a kao što smo spomenuli ranije u postu, A9 nudi pregršt mogućnosti koje su vam potrebne za svakodnevno korištenje uređaja.

Više informacija potražite na ovom linku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti