GSK i CureVac će surađivati na razvoju cjepiva protiv novih sojeva koronavirusa

Novo cjepivo ciljalo bi sojeve koji su se već pojavili i one koji tek slijede, navode u priopćenju GSK-a i CureVac.

Hina | 03.02.2021. / 10:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Britanski farmaceutski laboratorij GSK i njemački CureVac u srijedu su objavili da će zajednički raditi na razvoju glasničkog RNK cjepiva protiv novih sojeva koronavirusa koje bi, kako se nadaju, bilo spremno za 2022. godinu.

 

Cilj je, navodi se u priopćenju dviju grupacija, razviti "kandidatsko cjepivo koje će odgovoriti na sojeve koji se pojavljuju" tijekom pandemije.

Novo cjepivo ciljalo bi sojeve koji su se već pojavili i one koji tek slijede, navode u priopćenju GSK-a i CureVac, tvrtke koje su već ranije učvrstile suradnju pošto je GSK u srpnju kupila 10 posto udjela u kapitalu njemačkog laboratorija.

Radovi bi trebali početi odmah u nadi da će završiti 2022., naravno ako dobiju zeleno svjetlo sanitarnih vlasti.

Sporazum predviđa da GSK uplati 150 milijuna njemačkom start-upu čime će britanska tvrtka očuvati prava za novo cjepivo u svim državama osim u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Mislimo da će sljedeća generacija cjepiva biti ključna u borbi koja se nastavlja protiv COVID-19, izjavila je Emma Walmsley, ravnateljica GSK-a.

U prvo vrijeme GSK će pomoći u proizvodnji prvog cjepiva koje je razvio CureVac i koje je sada u trećoj fazi kliničkog ispitivanja.

GSK se obvezuje proizvesti do 100 milijuna doza, a njegovo vlastito cjepivo koje je razvijao s francuskim Sanofija kasni i neće biti spremno prije kraja 2021, jer su rezultati bili lošiji od očekivanih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti