Guardian GT: Robot koji ljudima daje nevjerojatno snažne mehaničke ruke

Kombinacija snage robota i fleksibilnosti čovjeka.

Monika Nožić Monika Nožinić | 31.10.2017. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija Sarcos proizvela je Guardian GT, robota koji ima ruke duže od dva metra i može podignuti gotovo 500 kilograma radioaktivnog otpada. Robotičari su Guardian GT razvijali godinama, ali možda najbolji robot proizveden u 2017. godini napokon je dostupan kupcima.

Iako Guardian GT izgleda ogromno i nezgrapno, ovaj je robot zapravo vrlo spretan. Njime se upravlja pomoću dva osjetljiva kontrolora koja daju nevjerojatnu moć vašim rukama. Guardian GT u svakom trenutku precizno prati naredbe, a oni koji upravljaju robotom uvijek imaju povratnu informaciju o kretanju robota i težini koju nosi. Guardian GT u svakoj ruci može nositi gotovo 250 kilograma.

Cjelokupan efekt koji su predstavnici Sarcosa željeli postići je da se čovjek osjeća kao robot upravljajući Guardianom GT.

Razmak između ramena robota isti je kao kod čovjeka. Robot je vrlo intuitivan. Taj kinematički ekvivalentni koncept omogućuje svakom novom operateru da bez ikakvog dodatnog treninga koristi stroj, istaknuo je direktor Sarcosa, Ben Wolff.

Guarduian GT odličan je za izvođenje kompliciranih, opasnih i teških poslova kao što je čišćenje nuklearnih elektrana. Iz Sarcosa vjeruju da Guardian GT nije samo specijalni alat, već da predstavlja budućnost teške industrije. Uz kombinaciju snage robota i fleksibilnosti čovjeka, američka kompanija želi omogućiti da teške poslove obavlja što manje ljudi.

Raditi zajedno s robotima bolje je nego pustiti da roboti rade za nas, poručili su iz Sarcosa.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti