Haker se 'poigrao' s policijom i agentima FBI-a

Haker je zaključao računala jedne policijske postaje – policija mu je platila otkupninu, a u potragu za njih krenuo je i FBI, ali njegov identitet nisu uspjeli saznati

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.04.2015. / 09:10

Haker se 'poigrao' s policijom i agentima FBI-a

Možemo samo zamisliti kakvi se važni i osjetljivi podaci nalaze na policijskim računalima – informacije o kriminalcima, ljudima koji su pod istragama, planovi za buduće akcije i slično te možemo pretpostaviti da su takva računala zaštićena najboljim antivirusnim softverom i da korisnici dobro paze kakve stranice posjećuju na njima. Ipak, posljednjih mjeseci sve češće čitamo kako policijske postaje imaju problema s hakerima koji na njihova računala ubacuju malware koji zaključa računala i blokira sve podatke na njima. Za pristup takvim podacima potrebno je hakerima platiti određenu otkupninu (najčešće je riječ o svotama između 300 i 500 dolara), a problema s ovakvim ransomware programima koji zaključavaju računala imali su i brojni hrvatski korisnici tijekom prošle godine. Posljednji takvih slučaj (barem što se policije tiče) zabilježen je nedavno u policijskoj postaji Lincoln County u Maineu u SAD-u čija su računala zaražena ovakvim malwareom tako da nisu mogli pristupiti svim važnim dokumentima.

Šerif Todd Brackett rekao je novinarima kako su nekoliko puta pokušali otključati računala i doći do dokumenata, no u tome nisu uspjeli. Na kraju im je ostalo samo jedno – platiti otkupninu pa su hakeru koji je njihova računala zarazio ovim malwareom platiti 300 dolara. Tada su na scenu stupili agenti FBI-a koji su trebali riješiti ovaj problem praćenjem traga uplaćenog novca. Trag ih je doveo do jednog računa u švicarskoj banci, no sve je na tome i ostalo jer identitet vlasnika tog računa nisu mogli saznati. Sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako policija na ovaj način šalje lošu poruku svima koji imaju problema s hakerima jer, ako niti oni nemaju rješenja za ovakve otmice računala i ako se jedan haker za svotu od 300 dolara može ovako 'poigrati' s policijom i agentima FBI-a, što onda mogu očekivati obični korisnici koji se nađu na udaru cyber kriminalaca.

Izvor: ABC News

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti