Hakeri i dalje napadaju: Srce i Carnet ograničili pristup središnjem sustavu AAI@EduHr

Hakerski napad na sustave Srca i Carneta i dalje traje, pa su odlučili poduzeti određene mjere.

Martina Čizmić | 17.03.2020. / 08:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Problemi s održavanjem nastave na daljinu traju i dalje i to zbog hakerskog napada na cijeli sustav. 

Zbog toga su iz Srca i Carneta obavijestili kako su odlučili ograničiti pristup sustavima u njihovoj nadležnosti. 

Zbog kibernetičkih napada na središnje sustave AAI@EduHr, do daljnjega je onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području RH, onim sustavima u nadležnosti Srca i Carneta koja se oslanjaju na sustav AAI@EduHr, stoji u kratkoj obavijesti objavljenoj na stranicama Srca. 

Podsjetimo, hakeri su s DDoS napadima na sustav online nastave krenuli još proteklog petka, a tijekom vikenda zbog toga je često bio otežan pristup i korištenje cijelog sustava. 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da je hakerski napad na Carnet i online nastavu djelo neodgovornih pojedinaca.

Pojedinci doslovno devijantnim i idiotskim ponašanjem rade probleme, u tijeku je kibernetički napad na Srce i Carnet, rekla je Divjak. Napad je, kazala je, prijavljen policiji i rješava se.

Iz MUP-a su potvrdili da im je prijavljen napad te upozoravaju kako je za to kazneno djelo zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Počinitelji su izvršili tzv. DDoS kibernetički napad na središnji poslužitelj AAI@EduHr sustava koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom Carnetovim uslugama. U tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja ovog kaznenog djela, stoji u objavi MUP-a.

Unatoč problemima s tehnologijom, prvi dan nastave protekao je dobro, na zadovoljstvo i resorne ministrice, ali i nastavnika i učenika te na veliko iznenađenje i zadovoljstvo roditelja. 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti