Hakeri izazvali paniku među slavnih osobama

U posljednje vrijeme zabilježen je porast napada na poznate osobe, a pitanje je jesu li se hakeri dokopali i nekih osjetljivih informacija i fotografija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2016. / 08:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Postoji nekoliko osnovnih pravila zaštite od hakera i cyber kriminalaca i ako ih se držite, uvelike ćete otežati posao svakome tko želi provali u vaša računala, mailove, profile na društvenim mrežama i slično. Osim, naravno, obaveznog korištenja antivirusnog softvera i opreza prilikom surfanja internetom (odnosno, izbjegavanje posjećivanja sumnjivih stranica, klikanja na sumnjive linkove i skidanja sadržaja putem torrenta i sličnih stranica i servisa), posebnu je pažnju potrebno posvetiti lozinkama mailova i servisa. Tako nikako ne bi smjeli koristiti jednostavne lozinke niti iste lozinke koristiti za pristup različitim servisima jer, ako se netko dokopa korisničkog imena i lozinke sa samo jednog servisa, moći će provaliti u veliki broj vaših računa, mailova, profila na društvenim mrežama itd.

Upravo zbog takvih pogrešaka u posljednje vrijeme na udaru hakera našle su se neke poznate i slavne osobe poput Zuckerberga i Drakea – oni su iste lozinke koristili na brojnim servisima i profilima pa, kada su se hakeri dokopali njihovih lozinki s LinkedIna i MySpacea, jednostavno su pristupili i njihovim drugim servisima na kojima su koristili druge lozinke. Iako bi očekivali kako će Mark Zuckerberg za zaštitu svojih profila koristiti neku snažnu lozinku, pokazalo se kako je bio lijen smisliti nešto bolje od 'dadada', što je lozinka koju je koristio na LinkedInu, Twitteru i Pinterestu te su mu hakeri koji su se prije nekoliko godina dokopali lozinki s najveće poslovne društvene mreže na svijetu, nedavno pristupili profilima na Twitteru i Pinterestu. Drake je sličnu lozinku s MySpacea koristio i na drugim profilima (razlika je bila samo u velikim i malim slovima), čime je uvelike olakšao posao hakerima, a osim njih, na udaru hakera nedavno su se našli i glazbenik Deadmau5, Katy Perry, Jack Black, Lana del Ray i drugi.

Iako trenutno nema službenih informacija jesu li svi ovi napadi povezani s korištenjem lozinki s LinkedIna i MySpacea, na Business Insideru kažu kako je to vrlo moguće jer su napadi počeli nakon objave tih lozinki. Izvor ovih napada nalazi se u krađi korisničkih imena i lozinki 167 milijuna korisnika LinkedIna iz 2012. i 360 milijuna lozinki MySpacea iz 2013. godine – iako su ove informacije ukradene još prije nekoliko godina, one su tek prošlog mjeseca objavljene na internetu (lozinke su bile kriptirane, no ta je zaštita bila preslaba te su je hakeri mogli razbiti). Ovi napadi i provale u račune poznatih osoba do sada nisu izazvale previše problema slavnim osobama, no bi dvije stvari trebale zabrinuti ekipu poput Zuckeberga, Drake, ali i sve ostale 'obične' korisnike LinkedIna i MySpacea.

Prvo, pitanje je jesu li hakeri i cyber kriminalci, osim što su se pohvalili napadom na slavne, napravili puno veću štetu koja još nije poznata – npr. putem tih podataka možda su se mogli dokopati nekih privatnih i osjetljivih informacija i fotografija koje nisu za javnost te bi s njima mogli ucjenjivati Zuckerberga i ekipu, a drugo je što bi putem tih podataka u budućnosti mogli napasti milijune (običnih) korisnika i napraviti im veliku štetu. Ako ste i vi jedan od (bivših ili sadašnjih) korisnika LinkedIna i MySpacea, bilo bi najbolje da promijenite lozinke i korisnička imena koje ste koristili ili još koristite za pristup ovim servisima. Također, s obzirom da su se pojavile informacije kako jedan haker prodaje informacije o korisničkim imenima i lozinkama Twittera, možda bi bilo dobro da promijenite i ove podatke.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti