Hakeri izveli najveću pljačku kriptovaluta "zbog zabave" i da ukažu na ranjivost platforme?

Hakeri su kazali da su pljačku izveli radi "zabave" i da su željeli pokazati ranjivost platforme prije nego je drugi iskoriste, po analitičkoj tvrtki za blockchain tehnologiju Elliptic and Chainalysis.

Hina | 12.08.2021. / 07:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hakeri odgovorni za jednu od najvećih krađa kriptovaluta u povijesti, vratili su više od trećine od ukradenih gotovo 600 milijuna američkih dolara, kazali su u srijedu stručnjaci za blockchain.

Poly Network, decentralizirana financijska platforma koja posreduje u peer-2-peer transakcijama, objavila je vijest da je hakirana na Twitteru, navodeći pojedinosti o digitalnim novčanicima u koje su tokeni poslani.

 

 

Vrijednost imovine u novčanicima, u vrijeme krađe, bila je nešto preko 600 milijuna američkih dolara.

Poly Network je kasnije pozvao hakere da vrate ukradena sredstva na nekoliko digitalnih adresa, kazavši da planira poduzeti pravne korake.

Tvrtka za blockchain forenziku Chainalysis kazala je da je vraćeno oko 260,97 milijuna dolara u kriptovalutama.

Hakeri su kazali da su pljačku izveli radi "zabave" i da su željeli pokazati ranjivost platforme prije nego je drugi iskoriste, po analitičkoj tvrtki za blockchain tehnologiju Elliptic and Chainalysis.

Identitet hakera nije poznat.

Reuters nije mogao provjeriti autentičnost informacije.

Tom Robinson, suosnivač Elliptica, smatra da su hakeri novac možda vratili jer ga je jako teško oprati u tolikoj količini.

Pljačka spada među najveće u povijesti decentraliziranih platformi za financijske transakcije u kriptovalutama, nadmašivši hakerski napad na platformu Coincheck sa sjedištem u Tokiju 2018. u kojem je ukradeno 530 milijuna dolara u bitcoinima.

Platforma Mt. Gox propala je 2014. nakon krađe u kojoj je također ukradeno oko pola milijarde dolara u bitcoinima.

Pljačkaši su na Poly Networku ukrali više novca no što je otuđeno u svim sličnim pljačkama u sektoru decentraliziranih financijskih transakcija u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine, a taj se iznos popeo na rekordnih 464 milijuna dolara, prema izvješću kompanije CipherTrace.

Decentralizirane financijske platforme omogućuju razmjenu kriptovaluta bez tradicionalnih mehanizama kontrole koje osiguravaju banke i burze, a učestale pljačke mogle bi ih stajati ulagača i osigurati pojačani regulatorni nadzor.

Njihovi zagovornici tvrde da ta tehnologija 'demokratizira' pristup financijskim uslugama dok kritičari ističu da je najvećim dijelom neregulirana i ranjiva na hakerske napade i pljačke zbog tehnoloških slabosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti