Hakeri mogu krasti podatke pomoću zvukova koje proizvodi hard disk

Hack je nepraktičan za prijenos velikih podataka, ali se i dalje može koristiti za snimanje kompleksnih enkripcijskih ključeva.

Monika Nožić Monika Nožinić | 16.08.2016. / 11:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sigurnosni istraživači došli su do načina na koji se mogu ukrasti podaci s hard diskova računala, i to pomoću jednostavnog slušanja zvuka koji HDD proizvodi. Informacije se na ovaj način mogu prenositi bez znanja vlasnika računala/hard diska, a njihovo računalo čak ne mora biti ni povezano s internetom.

Pod nazivom DiskFiltration, ovaj hack radi tako što preuzima kontrolu nad pokretačem, odnosno onim dijelom koji se pomiče preko magnetnih ploča kada se čitaju i upisuju podaci. Ovi pokreti kreiraju različite zvukove, nalik onima koje obično čujemo kada prvi put pokrenemo desktop računalo. Ako haker instalira pravi tip malwarea, ovi se zvukovi mogu koristiti za prijenos podataka do obližnjeg uređaja koji zna što treba slušati, uključujući i pametne telefone.

Sigurnosni istraživači ističu da DiskFiltration ima nekoliko limitirajućih faktora, kao što je taj da uređaj koji sluša zvuk HDD-a mora biti na udaljenosti od dva metra te prijenos podataka od svega 180 bita u minutu. Hack je potpuno nepraktičan za prijenos velikih podataka, ali se i dalje može koristiti za snimanje kompleksnih enkripcijskih ključeva za manje od 30 minuta.

Kao preventivu, istraživači preporučuju korištenje SSD-ova, kao i obraćanje pažnje na instaliranje malware prijetnji koje sa sobom mogu donijeti spomenuti hack.

Izvor: SlashGear/Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti