Hakeri napali ruske web stranice: "Objavljujemo rat idiotizmu Putinova zločinačkog režima"

Nova hakerska skupina napala je niz web stranica ruskih privatnih tvrtki te objavila kibernetički rat ruskom režimu, uz riječi - "neka se proročanstvo obistini".

Branimir Vorša | 25.02.2023. / 11:14

Kremlj u plamenu na videu hakerske skupine CH01
Kremlj u plamenu na videu hakerske skupine CH01 (Foto: @_CH_01_/Platforma X)

Hakerska skupina pod imenom CH01 napala je niz ruskih web stranica na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu.

Hakeri su sadržaj stranica zamijenili snimkom koja prikazuje Kremlj u plamenu, zajedno s pjesmom ruskog rock benda Kino (jedan od najpopularnijih rock bendova u Rusiji 1980-ih). Njihov video također uključuje QR kod koji povezuje na Telegram kanal, gdje su hakeri objavili poruku preuzimajući odgovornost za napade i jasno dajući do znanja da su njihovi napadi bili politički motivirani.

Hakerska skupina CH01 u znak solidarnosti s cijelim civiliziranim svijetom, u cilju obnove pravde i trijumfa sila svjetla i dobrote, na godišnjicu terorističke invazije diktatorske Rusije na snažnu i neovisnu Ukrajinu, objavljujemo kibernetički rat diktaturi i totalitarizmu te idiotizmu Putinova zločinačkog režima. Neka se proročanstvo obistini…, stoji u poruci revedenoj s ruskog jezika online putem.

CH01 je potpuno nova hakerska grupa, čini se, budući da je njihov Telegram kanal imao samo nekoliko pretplatnika u četvrtak navečer, te da su i prvu objavu na Twitteru imali istog dana. Putem Twittera su objavili i spomenuti video.

U napadu su navodno hakirane 32 ruske web stranice, prema popisu koji je neimenovani izvor poslao u petak ujutro portalu TechCrunch. Ipak, ostaje nejasno koliko je web stranica doista napadnuto ili kako su ih hakeri uspjeli srušiti.

Među hakiranim stranicama s popisa su između ostalih i jedna pekara, tvrtka koja distribuira proizvode za poljoprivredu, restoran, studio za snimanje, tvrtka koja prodaje usluge dostave i tehnologije restoranima u Rusiji, tvrtka koja proizvodi komponente za strojarstvo i poljoprivredu te proizvođač cigli.

Samo dvjema web stranicama stranicama je vraćen normalan izgled nakon 12 sati od hakerskog napada.

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti