Hakeri napali Sony, ukrali pjesme vrijedne 253 milijuna dolara

Sony je zabilježio najveći cyber napad u povijest glazbene kompanije u kojoj su hakeri ilegalno preuzeli 50.000 pjesma pokojnog glazbenika Michaela Jacksona.

Zimo Zimo Zimo | 05.03.2012. / 20:38

Hakeri napali Sony, ukrali pjesme vrijedne 253 milijuna dolara

Sony je zabilježio najveći cyber napad u povijest glazbene kompanije u kojoj su hakeri ilegalno preuzeli 50.000 pjesma.

Kako prenosi FOXNews, hakeri su upali u Sonyjevu bazu podataka te ukrali sve pjesme Michaela Jacksona ukljućujući i neobjavljene materijale. Osim Jacksonovih pjesama, hakeri su ukrali i pjesme ostalih izvođača kao što su Jimi Hendrix, Paul Simon, Olly Murs, Foo Fighters i Avril Lavigne.

Sinoć su iz kompanije i službeno potvrdili kako je došlo do krađe pjesama no nisu htjeli objaviti koliko je zapravo pjesama otuđeno, jer smatraju da javnost ne mora znati te podatke iz razloga što ovakve krađe ne utječu na same korisnike, odnosno nisu ukradeni nikakvi privatni podaci.

Sony je već ranije bio u velikim problemima radi hakerskih napada na njihovu PlayStation mrežu gdje je otuđeno 77 milijuna privatnih podataka korisnika. Uz to prije godinu dana Sony je morao isplatiti 395 milijuna dolara za sedmogodišnja prava na pjesme Jacksona.

Ugovor s Jacksonovom imovinom dopustio im je da objave 10 novih albuma uključujući i materijale nastale tijekom Michealovog rada u studiju kada je stvarao neke od najvećih albuma.

Također, iz kompanije su objavili kako su stručnjaci otkrili tragove koje su hakeri ostavili za sobom. Odjel za suzbijanje kriminala priveo je dvojicu osumnjičenika koji su kasnije pušteni uz jamčevinu, no suđenje ih čeka u siječnju sljedeće godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti