Hakeri ShadowBrokers najavljuju otkrivanje novih sigurnosnih propusta

Hakeri Shadow Brokers ponudili su NSA da otkupi podatke i tako spriječi nove hakerske napade.

Martina Čizmić | 17.05.2017. / 11:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Grupa hakera Shadow Brokers, koja je objavila NSA-in alat za iskorištavanje sigurnosnog propusta u Windowsima i tako omogućila napad ransomwareom WannaCry, najavila je objavu novih propusta.

Ransomware koji je na kraju zarazio gotovo 300 tisuća računala u više od 150 zemalja iskoristio je sigurnosni propust EternalBlue koji je prva otkrila NSA. I zadržala za sebe.

Da propust postoji, otkrili su hakeri Shadow Brokersa koji su ukrali hakerske alate NSA i potom ih javno objavili. Sada su u otvorenom pismu najavili objavu novih sigurnosnih propusta.

“U lipnju, TheShadowBrokers najavljuje “TheShadowBrokers Data Dump of the Month” servis. Nešto kao klub vina mjeseca”, napisali su na web stranici Steemit.

Ističu kako još uvijek imaju 75 posto hakerskog arsenala američke agencije, među kojima se nalaze alati za iskorištavanje sigurnosnih propusta u internetskim preglednicima, ruterima i pametnim telefonima.

Najavili su da će uskoro objaviti više detalja o tome što planiraju objaviti u lipnju. Ali i najaviti kako se zainteresirani pretplatnici mogu pretplatiti na te podatke.

Na kraju su i natuknuli kako bi NSA mogla spriječiti objavljivanje tih alata, pod uvjetom da plati za njih.

"Ili, ako odgovorna strana kupi sve podatke prije no što ih prodamo, The Shadow Brokers više neće imati financijskih poticaja za poduzimanje riskantnih operacija i zauvijek će nestati. Imate našu bitcoin adresu", stoji u poruci namijenjenoj NSA.

NSA nije platila tad, a malo je vjerojatno da će se to sad promijeniti.

Kad su ih prvi put ponudili najvišem ponuđaču tražili su milijun bitcoina (što je tada iznosilo 580 milijuna dolara, a sada iznosi 1,76 milijardi).

No, kako tada nisu imali zainteresiranih kupaca, povukli su ponudu. Čini se kako bi sad situacija mogla biti potpuno drugačija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti