Hakerski napad na Međunarodni kazneni sud

ICC će, kako navodi, u slučaju da se otkrije da su neki podaci kompromitirani smjesta kontaktirati one koji bi time mogli biti pogođeni.

Hina | 22.10.2023. / 08:36

Haker, ilustracija (Foto: Getty Images)

Međunarodni kazneni sud (ICC) u petak je priopćio da je kibernetički napad koji je pogodio sud u rujnu bio pokušaj špijunaže kako bi se spriječila zadaća ICC-a: istraga ratnih zločina diljem svijeta.

Hakiranje Kineski hakeri ukrali e-poštu američkog State Departmenta

 

ICC je rekao da ne može potvrditi tko stoji iza tog napada te nije otkrio jesu li ukradene bilo kakve osjetljive informacije.

Dokazi kojima raspolažemo ukazuju da se radilo o ciljanom i sofisticiranom napadu u cilju špijunaže. Stoga se napad može protumačiti kao ozbiljan pokušaj potkopavanja mandata suda, stoji u priopćenju ICC-a.

Sud ima u posjedu osjetljive materijale koji se odnose na istrage o navodnim ratnim zločinima, uključujući dokumente, fotografije i svjedočanstva očevidaca i čiji bi životi, u slučaju otkrivanja identiteta, mogli biti ugroženi.

ICC će, kako navodi, u slučaju da se otkrije da su neki podaci kompromitirani smjesta kontaktirati one koji bi time mogli biti pogođeni.

Hakiranje Hakeri se obrušili na popularnu društvenu mrežu: Kradu profile i traže otkupnine za njih

Tužitelji trenutno provode 17 istraga o navodnim zločinima u Ugandi, Ukrajini, Venezueli, Afganistanu, Palestinskim teritorijima i drugdje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti