Hakeri se obrušili na popularnu društvenu mrežu: Kradu profile i traže otkupnine za njih

U nekim slučajevima hakeri samo blokiraju profil, dok je puno opasniji scenarij krađe profila i traženja otkupnine, odnosno njegova brisanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.08.2023. / 09:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U tijeku je aktivna i prilično uspješna hakerska kampanja na LinkedInu koja traje tjednima, a na udaru su korisnici ove poslovne mreže diljem svijeta. O količini napada dovoljno govori činjenica da služba za korisnike LinkedIna više niti ne odgovara na upite zabrinutih korisnika, a zabilježen je i povećan broj upita na Googleu u kojem korisnici pokušavaju pronaći rješenje za svoj problem.

LinkedIn LinkedIn priprema novi AI alat koji bi korisnicima trebao pomoći u potrazi za novim poslom

Napadi rezultiraju s dva scenarija. U jednom se korisnicima blokiraju računi, dok u drugom scenariju hakeri preuzimaju potpunu kontrolu nad računima i od vlasnika profila traže otkupninu kako bi im vratili podatke. S obzirom na to da je mnogima ova mreža iznimno bitna za poslovanje i poslovnu komunikaciju, jasno je o kakvom je velikom problemu riječ.

U prvom tipu napada, kibernetički kriminalci pokušavaju zaobići sigurnosnu zaštitu na različite načine, uključujući upisivanje lozinki i zaobilaženje dvostupanjske autentifikacije. LinkedIn te pokušaje registrira kao sumnjivu aktivnost računa te privremeno blokira račune i od korisnika traži potvrdu identiteta i promjenu lozinke kako bi otključali račun i ponovno mogli koristiti ovu mrežu.

Drugi tip napada puno je opasniji i hakeri pokušavaju probiti zaštitu i preuzeti kontrolu nad samim računom. U slučajevima u kojima uspiju, promijene email adresu povezanu s profilom na adresu s domene rambler.ru. Nakon toga kreću veliki problemi za vlasnike profila jer kriminalci koji imaju potpunu kontrolu nad računom kreću s ucjenama i traže otkupninu za vraćanje računa, dok u nekim slučajevima u potpunosti brišu profile.

LinkedIn Ne znate kako napisati zanimljivu objavu na LinkedInu? AI će vam priskočiti u pomoć

Prema stručnjacima za internetsku sigurnost iz Cyberinta, motiv kibernetičkih kriminalaca i dalje je nejasan (iako se u nekim slučajevima traži otkupnina, to ipak nije pravilo) te je istraga oko napada u tijeku, no ovakav uspješan oblik napada svakako predstavlja razlog za zabrinutost.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti