Hakerski napadi na gradove mogli bi izazvati paniku, histeriju i katastrofu

Ovo je samo još jedan dokaz kako hakeri traže propuste u pametnim gradovima i njihovoj infrastrukturi koje bi mogli iskoristiti za napade i izazivanje panike

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2018. / 09:45

Hakeri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Nakon što je početkom ove godine izdano (lažno) upozorenje za Havaje o opasnosti od napada projektilima među stanovnicima nastala je panika koja je trajala skoro 40 minuta. Lažna obavijest poslana je zbog kombinacije ljudske greške i loše dizajniranog sustava te su nakon tog događaja sigurnosni istraživači iz IBM-ova tima X-Force Red u suradnji sa startupom za kibernetičku sigurnost Threatcare počeli s istraživanjem zaštite, odnosno ranjivosti pametnih gradova.

Rezultati njihova istraživanja nisu ohrabrujući jer ne samo da su otkrili sigurnosne propuste koje bi hakeri mogli iskoristiti već su otkrili i informacije o ranjivosti sustava koje je ranije već pronašao i na internetu objavio jedan haker. Ovo je samo još jedan dokaz kako hakeri traže propuste u pametnim gradovima i njihovoj infrastrukturi koje bi mogli iskoristiti, a prema Danu Coatsu, direktoru National Intelligencea, SAD je svakodnevno na udaru hakera iz Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje – glavni fokus njihovih napada upravo je infrastruktura.

Sigurnosni istraživači pronašli su propuste u infrastrukturi velikih gradova u Europi i SAD-u poput zaštite od poplava, detekciji stupnja radijacije i sustavu praćenja prometa, a neki od tih pronađenih propusta označeni su kao kritični.

Daniel Crowley iz X-Force Reda koji je sudjelovao u istraživanju rekao je kako bi posljedice iskorištavanja propusta koje su otkrili mogle biti različite – od izazivanja nelagode među ljudima, odnosno stvaranja histerije i panike, pa do katastrofe, jer tko zna što se može dogoditi ako hakeri napadnu sustav opskrbe energijom, nuklearne elektrane i slično. Primjerice, manipulacijom sustavom uzbunjivanja i obavijesti o hitnim situacijama mogle bi se isključiti zaštitne mjere i upozorenja o potencijalnim katastrofama, odnosno hakeri bi mogli aktivirati upozorenja napadima poput one na Havajima, što bi moglo izazvati paniku i stvoriti kaos među ljudima.

Ovakve potencijalne opasnosti ne smiju se zanemariti, tvrde istraživači koji su sudjelovali u projektu te smatraju kako bi gradovi trebali unajmiti sigurnosne stručnjake koji će testirati sigurnost gradova i popraviti potencijalne propuste koje bi hakeri mogli iskoristiti za napade, širenje panike itd.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti