Agencija HAMAG-BICRO sinoć je u Mimari obilježila 25 godina uspješnog poslovanja i dodijelila priznanja #prvih25 najuspješnijim hrvatskim poduzetnicima, ujedno i perjanicama hrvatskog gospodarstva, koji su kroz usluge i podršku HAMAG-BICRO-a ostvarili izvrsne poslovne rezultate.

11 milijardi kuna investicija, 5 tisuća projekata, 16 tisuća novozaposlenih

Svečanost je otvorio Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, potom je govorio Darko Horvat, ministar gospodarstva poduzetništva i obrta, a potporu radu Agencije ukazala je i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović.

"Od male garancijske agencije koja je pokrenuta '94. godine profilirali smo se u najvažniju Vladinu instituciju koja ozbiljno podupire mikro, male i srednje poduzetnike. Samo u posljednje tri godine, otkako sam na čelu Agencije, zajedno sa svojim timom - zamjenikom Mariom Turalijom te članovima Uprave Marijanom Oreb i Antom Jankom Bobetkom, ugovarajući bespovratne potpore, dodjeljujući financijske instrumente zajmove i jamstva, potaknuli smo investicije u iznosu od 11 milijardi kuna sklopivši ugovore s više od 5 tisuća tvrtki, čime smo stvorili preduvjet za otvaranje više od 16 tisuća radnih mjesta", izjavio je tijekom svečanosti predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

"Mikro, mala i srednja poduzeća čine gotovo 99 posto svih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, što dovoljno govori o njihovoj važnosti u ukupnoj strukturi našeg BDP-a. Upravo je zato važno da im na sve moguće načine olakšavamo poslovanje i potaknemo ih na nova ulaganja, pri čemu je HAMAG-BICRO jedna od ključnih potpornih institucija Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Dosadašnjim programima financiranja ostvareni su zaista impresivni rezultati, a u narednom periodu jedno od prioritetnih područja kojima se okrećemo jesu investicije u inovacije, istraživanje i razvoj. U tome leži ključ daljnjeg gospodarskog rasta Hrvatske", izjavio je ministar Horvat. 

10 priznanja najuspješnijim HAMAG-BICRO korisnicima

Agencija je dodijelila 10 priznanja tvrtkama koje su kroz usluge i podršku HAMAG-BICRO-a ostvarile izvrsne poslovne rezultate. Za značajne uspjehe postignute u pojedinoj fazi poslovanja priznanja su dobile tvrtke: Capital Hook (ideja), Microblink (razvoj), Radiochirurgia Zagreb (komercijalizacija), Geolux (tržište) te Bellabeat (međunarodna suradnja). U kategoriji iznimnog doprinosa razvoju i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva priznanja su osvojili: Multinorm (izvoz), Genos (inovativnost), KFK (investicije) te Rimac Automobili (konkurentnost). U kategoriji 'HAMAG-BICRO pametna tvornica' dodijeljeno je priznanje tvrtki Altpro, koja je u različitim fazama svog poslovanja iskoristila najviše usluga Agencije.

Uprava HAMAG-BICRO-a i dobitnici nagrada (Foto: HAMAG-BICRO)

Priznanja su uručili – izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Domagoj Ivan Milošević, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, savjetnik Predsjednice RH za gospodarstvo, Marko Primorac, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Mario Turalija te članovi Uprave Marijana Oreb i Ante Janko Bobetko.

Jedan od dobitnika priznanja HAMAG-BICRO svakako je i tvrtka Rimac Automobili, koji su bez sumnje hrvatsko tehnološko čudo koje proizvodi vlastite električne automobile visokih performansi te razvija i proizvodi pogonske i baterijske sustave za druge proizvođače. U ovaj tehnološki pothvat kroz različite programe ugrađena je i financijska potpora HAMAG-BICRO-a u visini od 62 milijuna kuna. "Smatramo da smo u relativno kratkom roku mnogo toga postigli, no i dalje smo tek na početku svoga puta, odnosno i dalje nas čeka dug put do onoga što bismo mi smatrali uspjehom", izjavio je Mate Rimac, koji je bez sumnje i jedan od HAMAG-BICRO-ovih #prvih25.

Kampanja #prvih25

Agencija je ove godine kampanjom #prvih25 svijetu ispričala 25 priča o poduzetnicima koji su uz HAMAG-BICRO potporu uspješno rasli, razvili se i unaprijedili svoje poslovanje. Riječ je o kampanji koja predstavlja prvih 25 godina uspješnog poslovanja, 25 priča poduzetnika koji su zahvaljujući uslugama i podršci HAMAG-BICRO-a ostvarili izvrsne poslovne rezultate te 25 programa potpore poduzetničkom poslovanju. Upravo široki portfelj programa i usluga koje agencija pruža korisnicima u svim fazama poslovanja čini HAMAG-BICRO svojevrsnom pametnom tvornicom, dok njezini pametni korisnici, hrvatski poduzetnici, svakodnevno jačaju gospodarski ekosustav i transformiraju Hrvatsku u konkurentno gospodarstvo, digitalno učinkovitu industriju i održivo društvo.

"Čestitam svim dobitnicima priznanja HAMAG-BICRO, kao i svim našim korisnicima koji nam proteklih 25 godina ukazuju povjerenje birajući nas kao partnera u svim fazama njihova rasta. Upravo je mikro, malo i srednje poduzetništvo stup cjelokupnog nacionalnog gospodarstva, a to je ono što nas svakodnevno motivira da savjesno obavljamo svoj posao", zaključio je Vrbanec.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju