Hanfa upozorava na lažne članke: Ne nasjedajte na "iskustva" klijenata koji su se obogatili online trgovanjem

U okviru obavljanja nadzornih aktivnosti iz svoje nadležnosti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na popularnim internetskim stranicama uočila je oglase senzacionalističkih naslova u kojima javne osobe navodno odaju tajne svoje zarade.

Branimir Vorša | 14.04.2020. / 10:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Takvi oglasi/naslovi uglavnom vode do internetskih stranica čiji sadržaj imitira izgled novinskih portala i prikazuje navodne razgovore s osobama iz javnog života kao što su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Emil Tedeschi i drugi.

Na navedenim stranicama opisuje se mogućnost bogaćenja u kratkom roku trgovanjem putem različitih trgovinskih platformi (Bitcoin Pro, Bitcoin SuperStar, Bitcoin Store itd.), a sve je popraćeno fotografijama luksuznih automobila, skupih putovanja i iskustvima klijenata koji su se navodno obogatili, pri čemu se često spominju nekakve posebne ponude na koje je potrebno odmah reagirati.

Riječ je o lažnim člancima koji se koriste za nagovaranje čitatelja na online trgovanje ugovorima za razlike (CFD-ovi). To su špekulativni i kompleksni financijski instrumenti.

Napominjemo kako je teško utvrditi tko stoji iza takvih platformi, a uglavnom se radi o inozemnim društvima koja nemaju dozvolu za pružanje investicijskih/brokerskih usluga na području Republike Hrvatske i ne nalaze se na popisu onih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica za koje je, sukladno zakonskoj proceduri, Hanfa zaprimila obavijest o namjeri pružanja usluga i u Republici Hrvatskoj, napominju iz Hanfe.

Hanfa poziva potencijalne ulagatelje s područja Republike Hrvatske da ne trguju putem navedenih platformi i da ne nasjedaju na obećanja lake zarade. Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja takvih društava niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji uspostavljaju poslovni odnos s istima. Kod takvih nelicenciranih pružatelja usluga vrlo se često radi i o nekom obliku prijevare ulagatelja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti