Hepatitis nepoznatog porijekla pronađen kod djece najmlađe dobi u čak pet europskih zemalja

Među najmlađom populacijom čak pet europskih zemalja i jedne američke savezne države širi se akutni hepatitits nepoznatog porijekla. Nadležne nacionalne, europske i svjetske organizacije prate razvoj događaja i uključene su u istragu.

Branimir Vorša | 20.04.2022. / 09:16

Virus hepatitisa, ilustracija
Virus hepatitisa, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nakon izvješća o slučajevima akutnog hepatitisa nepoznatog podrijetla koje je objavila Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, dodatni slučajevi kod djece prijavljeni su u Danskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj.

Osim toga, prijavljeno je devet slučajeva akutnog hepatitisa među djecom u dobi između jedne i šest godina u američkoj saveznoj državi Alabami, koja su također bila pozitivna na adenovirus.

Slika nije dostupna Cjepiva su najveće postignuće medicine: Samo u posljednjih 20 godina spasila su 37 milijuna dječjih života

Istrage su u tijeku u svim zemljama koje prijavljuju slučajeve. Trenutačno točan uzrok hepatitisa kod navedene djece ostaje nepoznat. Tim istražitelja u Ujedinjenom Kraljevstvu, u kojem se većina dosadašnjih slučajeva dogodila, smatra da se infektivni uzrok najvjerojatnije temelji na kliničkim i epidemiološkim značajkama slučajeva koji se istražuju.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) radi s timovima u svakoj od zemalja koje prijavljuju slučajeve, zajedno sa WHO-om i drugim ključnim partnerima kako bi podržao istrage koje su u tijeku. ECDC olakšava razmjenu informacija čim postanu dostupne, kao i alata za provođenje istrage.

Slika nije dostupna Nobel za medicinu trojici znanstvenika za otkriće virusa hepatitisa C

Agencija je tijekom proteklog vikenda nastavila s dijeljenjem svih dostupnih informacija s navedenim zemljama putem svojeg Hepatitis Networka te s kliničkim organizacijama Europska udruga za proučavanje jetre i Europsko društvo za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti ESCMID.

ECDC će nastaviti pratiti razvoj situacije putem svojih obavještajnih aktivnosti o epidemiji i povezivati ​​se s državama članicama i međunarodnim partnerima, stoji na kraju priopćenja objavljenog na službenim stranicama te europske organizacije.

Epidemiološka slika

Početkom mjeseca, odnosno 5. travnja, Ujedinjeno Kraljevstvo izvijestilo je o porastu slučajeva akutnog hepatitisa nepoznatog porijekla među prethodno zdravom djecom iz Škotske mlađom od 10 godina.

Tjedan dana kasnije izvijestili su da je uz slučajeve u Škotskoj bio još približno 61 slučaj pod istragom u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, pri čemu su većina ovih slučajeva bila djeca u dobi između dvije i pet godina.

Škotska je pak izvijestila 14. travnja da su od 13 istraženih slučajeva dva para slučajeva bila epidemiološki povezana.

Slučajevi u Ujedinjenom Kraljevstvu klinički su se pokazali teškim akutnim hepatitisom s povišenim razinama jetrenih enzima i mnogi slučajevi su imali žuticu. Neki od slučajeva prijavili su gastrointestinalne simptome, uključujući bolove u trbuhu, proljev i povraćanje u prethodnim tjednima.

Većina slučajeva nije imala temperaturu. Neki od slučajeva zahtijevali su njegu u specijaliziranim dječjim odjelima za jetru, a nekoliko je bilo podvrgnuto čak i transplantaciji jetre.

Početne hipoteze tima za incidente u Ujedinjenom Kraljevstvu o etiološkom podrijetlu slučajeva usredotočene su na zarazni agens ili moguću izloženost toksičnosti. Nije utvrđena nikakva veza s cjepivom protiv bolesti COVID-19, a detaljne informacije prikupljene putem upitnika za slučajeve o hrani, piću i osobnim navikama nisu uspjele identificirati bilo kakvu uobičajenu izloženost.

Toksikološka istraživanja su u tijeku, ali se smatra vjerojatnijim da je riječ o infektivnoj etiologiji s obzirom na epidemiološku sliku i kliničke značajke slučajeva.

Laboratorijska ispitivanja slučajeva isključila su virusni hepatitis tipova A, B, C, D i E u svim slučajevima. Od 13 slučajeva koje je prijavila Škotska za koje su dostupne detaljne informacije o testiranju, tri su bila pozitivna na infekciju SARS-CoV-2, pet je negativno, a za dva je dokumentirano da su imali infekciju tri mjeseca unazad. Jedanaest od ovih 13 slučajeva imalo je rezultate za testiranje na adenovirus, a njih pet je bilo pozitivno.

Izvor: ECDC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti