HGSS dobio novu stranicu pa sad spašava i na internetu

Nova internetska stranica HGSS-a lansirana je baš na početku turističke sezone, nakon pola godine priprema i sigurno će dobro doći svima koji svoj odmor žele provesti u prirodi.

Martina Čizmić | 14.07.2020. / 12:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

HGSS ove godine slavi 70 godina postojanja i spašavanja života u Hrvatskoj. S obzirom na veliku obljetnicu, odlučili su osvježiti svoju internetsku stranicu novim izgledom, novim informacijama i dobrim starim savjetima kako da domaći, ali i strani izletnici i zaljubljenici u prirodu budu što sigurniji dok uživaju u ljepotama Hrvatske.

Željeli smo saznati malo više o samoj internetskoj stranici i tehnologiji koja ju pokreće, pa smo za pomoć (bez zvanja 112) zamolili pročelnika HGSS-a Josipa Granića.

Zašto ste se odlučili na novu web-stranicu?

Prošlo je poprilično vremena od izrade prethodne stranice i sazrelo je vrijeme za nešto moderniji i noviji pristup informiranju koje smo započeli angažmanom na društvenim mrežama. Kako je služba poznata i po uvođenu noviteta u području traganja i spašavanja (prva helikopterska akcija spašavanja u RH, prva noćna helikopterska akcija spašavanja s kruzera u plovu i prva helikopterska akcija spašavanja s malog broda na moru, prvi potražni psi, prvi dronovi za traganje i spašavanje, prvo oživljavanje automatskim vanjskim defibrilatorom…), logičan korak je bio da i naša web-stranica predstavlja službu u istom duhu. Vođeni tom mišlju, željeli smo službu u području informiranja dovesti ukorak s vremenom i ponuditi svježiji i vizualno prihvatljiviji izgled naše web-stranice prilagođen vremenu u kojem živimo, otkrio nam je Granić. 

Da moderniju stranicu nije lako ni brzo napraviti, potvrđuje činjenica da su na njoj počeli raditi još krajem 2019. U međuvremenu su se stvari dodatno zakomplicirale i odužile zbog pandemije koronavirusa. No u HGSS-u su zadovoljni što je s početkom srpnja i početkom turističke sezone, nova stranica u pogonu kako bi gosti koji dolaze mogli pronaći sve bitne informacije i sigurno boraviti u prirodi. 

Na što ste posebno obratili pozornost prilikom osmišljavanja stranice?

Svoje vježbe, dežurstva i akcije radimo po principu: jednostavno, sigurno i koliko je moguće brzo. Tim trima smjernicama vodili smo se i pri izradi web-stranice. Željeli smo da je pregledna onima koji na njoj traže informacije, savjete ili izvještaje s akcija. Volimo prenijeti svoje znanje u području savjetovanja za siguran boravak u prirodi, ponuditi pregledavanje digitalnih karata za lakše snalaženje i predstaviti sve ono što HGSS i kao samostalna služba, ali i kao operativna snaga sustava civilne zaštite radi već sedamdeset dugih i ponosnih godina, 

Prvenstveni izazov bio je kako ogromnu količinu podataka predstaviti na jednostavan i elegantan način kako bi korisnici lako mogli doći do prave informacije bez puno muke.

Najviše pažnje posvetili smo savjetima pa je u tom smislu web-stranica još jedan alat kojim preveniramo nesreće. Nije zgoreg spomenuti da spašavatelji HGSS-a otprilike jednako vremena posvete preventivnom djelovanju kao i akcijama, čime uspijevamo zadržati broj akcija spašavanja na 800 do 1000 godišnje. Na web-stranici se također mogu pregledavati sigurne geografske karte koje izrađujemo kako bismo olakšali snalaženje u prirodi i predstavili turističke potencijale naših predivnih gorja i slabije dostupnih, pomalo zaboravljenih dragulja Lijepe Naše.

Osim toga u preventivnom djelovanju brinemo se o planinarskim stazama, skloništima, dežuramo na većim okupljanjima, provodimo dežurstva u nacionalnim parkovima Paklenica i Mljet tijekom ljetnih mjeseci, a tu su i dva helikopterska dežurstva, jedno za potrebe traganja i spašavanja, a drugo za potrebe protupožarne sezone, posjećujemo škole i vrtiće i educiramo najmlađe o opasnostima i pravilnim načinima pozivanja pomoći, a aktivni smo i u planinarskim, alpinističkim i speleo školama, gdje prenosimo svoje znanje na nove generacije, nabraja Granić. 

I dok su se iz HGSS-a pobrinuli za sadržaj, za samu izradu nove stranice bila je zadužena tvrtka Euroart 93, koja ju je napravila u WordPressu kako bi stranica bila jednostavna za korištenje, ali i održavanje i dopunjavanje. Ono što prvo privuče svakog posjetitelja nove HGSS-ove stranice jesu impresivne fotografije HGSS-ovaca u različitim situacijama.

Potrudili smo se pronaći fotografije koje najbolje opisuju naš 'posao' i sve ono što radimo, rekao je ponosno Granić. Dodao je kako su fotografije nastale u Odjelu za multimediju Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a, koji vodi brigu o fotografijama i videomaterijalima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti