Hoće li Apple ipak predstaviti stylus s novim 12.9 inčnim iPadom?

Apple je zadnjih 10-ak godina bio čvrstog stajališta da stylus nije dobra ulazna jedinica kada pričamo o zaslonima osjetljivim na dodir.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 19.01.2015. / 06:49

Hoće li Apple ipak predstaviti stylus s novim 12.9 inčnim iPadom?

Apple je zadnjih 10-ak godina bio čvrstog stajališta da stylus nije dobra ulazna jedinica kada pričamo o zaslonima osjetljivim na dodir.

Dobro se sjećamo predstavljanja prvog iPhonea kada je Steve Jobs javno popljuvao stylus za kojeg je smatrao kao lošim dodatkom za pametne telefone, no izgleda kako se vizija Applea mijenja.

Kako se za sada doznaje, Apple bi ove godine mogao predstaviti veći iPad Pro dimenzija 12.9 inča te uz njega stylus kako bi “unaprijedio način korištenja 12.9 inčnog iPada”, istaknuo je Min-Chi Kuo. “S obzirom da je precizniji nego prsti, stylus bi se mogao bolje iskoristiti od tradicionalnog unosa podataka putem tipkovnice i miša, u nekim slučajevima”, dodaje Kuo.

Apple je podnio patente za svoj stylus koji bi kasnije trebao imati ugrađen žiroskop i akcelerometar, a koji bi omogućio korisnicima pisanje na bilo kojoj površini, pa čak i po zraku izrađujući tako 3D oblike i pisanje. Ovakav bi pristup stylusu otvorio posve novo tržište pogotovo u umjetničkom i edukativnom sektoru, a na tržištu bi se pojavile i nove aplikacije.

Kuo kaže kako postoji mogućnost i da se stylus puni bežičnim putem, no prva verzija vjerojatno neće imati sve te opcije, pa će se tako puniti vrlo vjerojatno putem Lightning konektora.

Izgleda kako Apple neće prodavati stylus u sklopu novog iPada Pro, već kao zasebni dodatak iPadu, pa se tako niti ne očekuje prevelika prodaja istog, barem ne u prvoj godini.

Spomenimo samo još da bi novi iPad trebao osim 12.9 inčnog zaslona imati i novi A8X čipset, dva nova dodatna zvučnika i dodatni mikrofon kojim bi iPad Pro pružio podršku za stereo.

Foto fiftythree.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti