Hoće li Jadranom u budućnosti ploviti električni trajekti?

Gosti iz Norveške predstavit će "zeleni zaokret" koji je Norveška napravila ne bi li se pretvorila iz zemlje "nafte i plina" u "zelenu predvodnicu".

Martina Čizmić | 06.06.2019. / 11:09

Električni trajekt ZeroCat (Foto: Fjellstrand)

Očuvanje okoliša, plavo gospodarstvo i održivi razvoj teme su o kojima se govori već godinama. No što to točno znači i kako se u Hrvatskoj mogu primijeniti najbolje prakse iz cijelog svijeta glavne su teme međunarodne gospodarske manifestacije AdRia4Blue koja se od 6. do 8. lipnja održava u Rijeci.

Organizatori manifestacije su Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Rijeka, u suradnji s Kraljevinom Norveškom kao zemljom partnerom, u kontekstu tradicionalne, a ove godine i jubilarne 20. regate FIUMANKA, s ciljem promocije plavoga gospodarstva i održivog razvoja.

Želja im je stvoriti mjesto koje će biti susret gospodarstvenika i znanstvenika iz Hrvatske, ali i svijeta, na kojem će moći razmjenjivati iskustva i najbolje poslovne prakse. Osim što će AdRia4Blue promovirati plavo gospodarstvo i održivi razvoj kroz cijeni niz zanimljivih tema, posebnu pozornost privlači izlagački dio u kojem sudjeluju institucije te inozemni i domaći gospodarstvenici koji će prezentirati i izlagati svoje proizvode i usluge.

Posebna će poslastica biti predstavljanje norveških pomorskih inovacija poput prvog električnog trajekta na svijetu koji od 2015. plovi morem ispred norveške obale. O tome kako je Norveška od zemlje nafte i plina napravila “zeleni zaokret” govorit će četiri ugledna gosta iz Norveške, a ujedno će i predstaviti norveške darovnice za razvoj gospodarstva u Hrvatskoj vrijedne 22 milijuna eura.

“Norveška je zainteresirana za održivu ekonomiju, ali smo također zainteresirani i za održiva partnerstva. Naš povratak u Rijeku drugu godinu za redom pokazuje da smo jedno takvo uistinu izgradili s gradom i organizacijama iz Rijeke”, poručila norveška veleposlanica u Hrvatskoj Astrid Versto.

Više o samom programu konferencije potražite na službenim stranicama AdRia4Blue

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti